H. Merkezi: Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi (UPOTUDAK) bir açıklama yaparak Yunanistan’da, Türkiye’ye iade talebiyle yargılanan Turgut Kaya’nın serbest bırakılmasını istedi.
“Bir devrimci, bir mücadele insanı Turgut Kaya’ya özgürlük” başlıklı açıklamasında “Yunanistan devleti tarafından Nisan 2018’de tutuklanan Turgut Kaya’nın, Interpol araması nedeniyle tutukluluğu devam etmektedir. 15 Mayıs günü Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceğine dair görülen duruşmasında hakkında bir karar verilmeyerek, duruşması 30 Mayıs’a ertelenen Turgut Kaya derhal serbest bırakılmalıdır” diyen UPOTUDAK açıklamasının devamında Kaya’nın mücadele yaşamına ilişkin şu bilgilere yer verdi:
“İşkence, hapishane, gözaltında kaybedilmeye çalışılma…”
“Türk devleti tarafından öğrenci olduğu 1992 yılında, akademik ve demokratik haklar için yapılan eylemlerden kaynaklı ilk kez tutuklanan Kaya, Bayrampaşa Hapishanesinde iki ay kaldıktan sonra serbest bırakılmış, 1994 yılında ise ‘yasadışı örgüte’ üye olduğu iddiasıyla yeniden tutuklanmıştır. Bu tutukluluğunda gözaltında kaybedilmeye çalışılmış, bir hafta boyunca Kaya’nın gözaltında olduğu polis tarafından kabul edilmemiştir. Bu süre boyunca Filistin askısından, elektrik işkencesine kadar birçok işkenceye maruz kalan Turgut Kaya, gözaltı sürecinin ardından tutuklanmış, ancak bu davadan da beraat etmiştir.
1997 yılında yine ‘yasadışı örgüte’ üye olmak iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra işkenceli sorgulardan geçirilmiş ve tutuklanarak ‘itirafçıların’ da bulunduğu bir hapishaneye konmuş, itirafçıların ‘ölüm tehditleri’ nedeniyle ardından Bergama Hapishaneye sevk edilmiştir. Üç yıllık bir hapishane sürecinin ardından 2000 yılında serbest bırakılmıştır.
2005 yılında çalışmaya başladığı Özgür Gelecek gazetesinde editörlük görevini sürdürürken, 2006 yılında yeniden tutuklanmış ve altı yıl boyunca tecrit koşullarında, çıplak arama saldırısından ağır disiplin cezalarına, kaba dayaktan sürgün sevklere kadar birçok işkenceye maruz kalmıştır. Tutukluluğunun bir yılı aşkın bir süresi boyunca ağır tecrit koşullarında hiçbir yakınıyla görüştürülmemiştir. 2012 yılında serbest bırakılıncaya kadar da işkence ve kötü koşullar altında F Tipi Hapishanede tutulmuştur.
Nisan 2015’te Yunanistan’dayken, Türk devletinin de içinde yer aldığı ve beş ülkede eşzamanlı yapılan bir operasyonla tutuklanmış ve 40 günlük bir tutukluluk sürecinin ardından serbest bırakılmıştır. Aradan üç yıl geçtikten sonra, Turgut Kaya, Yunanistan’da tekrar İNTERPOL araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanmıştır.”
“Turgut Kaya’ya Özgürlük”
Nisan 2018 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Kaya’nın tutuklanması için hiçbir neden olmadığına, Türk devleti tarafından başına para ödülü konan, kırmızı bültenle aranan Kaya’nın Türk devletine geri verilmesi için yapılan ilk duruşmada bırakılmamasının Yunanistan devletinin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğuna vurgu yapan UPOTUDAK, “Zira, Türk devletine iade edildiği durumda, Turgut Kaya’nın başına geleceği kesin olan işkencelerden, haksız tutuklamadan Yunanistan devleti de sorumlu olacaktır” dedi.
“Türk devletinin sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle tutukladığı iki Yunan askerine karşılık sürekli olarak dile getirdiği takasın devrimcilere karşı kullanılması tehlikesinin olduğu ve Kaya’nın da böyle bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu gözden uzak tutulmamalıdır” diyerek devletler arası kirli bir anlaşmanın olabileceğine dikkat çeken UPOTUDAK, açıklamasını, “Tüm devrimci ve ilerici kamuoyunu Turgut Kaya’nın serbest bırakılması için harekete geçmesi, duyarlı olması ve yapılacak protestolara katılmaya çağırıyoruz” diyerek sonlandırdı.
Fransızca
UPOTUDAK Turgut Kaya_français
İngilizce
Almanca