EmekGüncel

TTB: Hekimler üzerinde baskı artıyor, insanlık dışı çalışma koşulları dayatılıyor

Türk Tabipleri Birliği yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile hekimlerin üzerinde baskının artırıldığını ve insanlık dışı çalışma koşullarına zorlandıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak, 12 Ağustos’ta Resmî Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği” ile ilgili Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı açıklamada hekimlerin üzerinde baskının artırıldığını ve insanlık dışı çalışma koşullarına zorlandıklarını ifade etti.

Açıklamada,  sistemin tıkanıklığının çözülmesi için hekimlerin, etik ve bilim dışı ‘ek randevu’, ‘yedek hasta’ gibi yeni adlandırmalarla insanlık dışı çalışma koşullarına zorlandıklarını belirten TTB, son zamanlarda ek randevu ve mesai dışı çalışma gibi uygulamalarla hekimler üzerindeki baskının artırıldığı yönünde şikâyetler aldıklarını kaydetti.

“Adil bir yapı hedeflenmiyor”

4924 sayılı Kanuna Göre Sözleşmeli Sağlık Personeli İstihdamı adı altında aynı işi yapan iki hekim arasında 10 bin liradan fazla fark oluştuğunu ve adaletsizliğin daha da derinleştirildiği belirtilerek şunlar söylendi:

Ayrıca bu sözleşme hakkının “uyumlu” olana tanınacağı ve sözleşmeli olanlardan disiplin cezası alanların 10 bin liradan fazla ek ödemenin kesileceği tehditleriyle de hekimlerin hak aramasının ve emeğine sahip çıkmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. 9 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te de ek ödeme yönetmeliğinin konunun taraflarına danışmadan ve plansız şekilde hazırlanmasından kaynaklı eksiklerin bir kısmının tamamlanmaya çalışıldığı göze çarpmaktadır. Ayrıca yönetmeliğe karşı tepkimizin de etkisiyle bazı alanlarda taban ve teşvik ek ödeme katsayılarında bir miktar artış yapıldığı görülmüştür. Bu artışta, faaliyetlerinin gelir getirici olmaması nedeniyle teşvik ek ödemesi verilmeyen veya taban/teşvik ek ödemeyle ilgili katsayıları daha düşük olan ve uzun süredir memnuniyetsizliklerini dile getiren temel tıp bilimleri, il sağlık müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi, entegre ilçe devlet hastaneleri, 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında çalışan hekimlerin, kamu eczacılarının katkısı bulunmaktadır. Ancak sürekli olarak “düzenlemelere düzenleme” yapılmasına rağmen, adil bir yapının hedeflenmediği de açıktır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu