Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Çanakçı Deresi üzerinde kurulması planlanan ve hakkında “ÇED gerekli değildir” kararı alınan baraj ve HES projesi HDP İstanbul Mv. Ali Kenanoğlu tarafından meclis gündemine taşındı.
Üzerine baraj ve HES kurulması planlanan Çanakçı Deresi’nin bölge halkının içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynak olduğunu hatırlatan Kenanoğlu, projenin hayata geçirilmesi durumunda bölge ekosisteminin son derece ciddi bir tahribata maruz kalacağını savundu.
Kenanoğlu’nun konuya ilişkin HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
Bölge ekosistemi gözardı ediliyor
“Çanakçı Deresi üzerinde daha önce de baraj ve HES yapımı amaçlanmış fakat bölge sakinlerinin yoğun tepkisi üzerine proje geri çekilmiştir. Zira Çanakçı Deresi, Niksar ilçesinde yaşayan bölge sakinlerinin içme suyu ihtiyacını karşıladıkları ve tarım alanı sulamasında faydalandıkları bir su kaynağı olma niteliğe sahiptir. Projenin gerçekleştirilmesinin planlandığı mevkide Gülbayır Köyü bulunmaktadır ve projeden geri adım atılmadığı takdirde, projenin tamamlanacağı süreye kadar su kaynaklarından faydalanamayacak olmasından ötürü Gülbayır Köyü’nde hayat durma noktasına gelecektir.
Bununla birlikte, baraj ve HES projelerinin hayata geçirilmesi durumunda çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapan ve ancak bu türlerin varlığıyla birlikte sürdürülebilir bir niteliğe sahip olan bölge ekosistemi de ciddi zararlar görecektir.
Tüm bunlar ışığında;
- Projeden, daha önce hangi sebeplerden ötürü vazgeçilmiştir?
- Bölge sakinlerinin tepkilerine ve düşük enerji üretim hacmine rağmen projede ısrarcı olunmasının sebebi nedir?
- Çanakçı Deresi civarında yaşamı sonlandırması muhtemel bir proje hakkında “ÇED gerekli değildir” yönünde bir kararın alınmasının gerekçesi nedir?
- “ÇED gerekli değildir” kararı düşünüldüğünde, bu karar alınırken projenin bölge ekosisteminde yol açacağı yıkım göz ardı mı edilmektedir?”