Kartal: Tedi işçilerinin bağlı olduğu Limter-iş Başkanı Kamber Saygılı’ya yönelik dün (26 Ağustos) yaşanan saldırı bugün protesto edildi. Tedi direnişçileri saldırıya karşı direnişi büyütme ve dayanışma çağrısında bulundu.
Tuzla’da bulunan TEDİ deposu önünde bir araya gelen işçiler, “TEDİ’de işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına son” yazılı pankart açtı.
Eylemde “İşçiye uzanan eller kırılsın”, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde sloganlar atıldı.
Eyleme İnşaat-İş Sendikası, Deriteks Sendikası, BATİS, DERİTEKS üyesi ve Tersane İşçileri ile HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, ESP, EMEP, EHP, DİP, SODAP, Alınteri, UİDDER, Mücadele Birliği ve yöre derneklerinin temsilcileri katılarak destek açıklamalarında bulundu.
İlk konuşmayı dün ÖGB’nin saldırısına uğrayan Limter-İş Başkanı Kamber Saygılı yaptı. Saygılı, direniş sürecini kısaca aktararak, “çok özel” ÖGB’nin her zaman olduğu gibi işçilere, kendisine saldırdığını vurguladı.
Saygılı, yasaları korumakla yükümlü olan polisin, TEDİ patronunu koruduğunu işçilere saldırdığını söyledi.
Kamber Saygılı’dan saldırılara karşı dayanışma çağrısı
Depoya getirilen kaçak işçilere kendi durumlarını izah etmek isterlerken dün özel güvenlik görevlilerinin saldırısına maruz kaldıklarını kaydeden Saygılı, özel güveliğin değil işçilerin gözaltına alındığını ifade etti. Karakol polisinin gözaltındaki işçilere “Sendikalı olmayın bırakın bu işleri, çevik kuvvet olun” dediğini aktaran Saygılı, yasaları temsil ettiğini söyleyenlerin ne hakla işçileri mücadelesinden koparmaya çalıştığını sordu.
Saygılı, “Önümüzdeki günlerde işçilere, demokratik kurumlara saldırılar artacak. Sadece TEDİ işçileri olarak bu saldırılara direniriz ama püskürtemeyiz. Birleşerek bunu başarabiliriz” diyerek, emekten yana olan herkesi işçi sınıfının yanında olmaya çağırdı.
Saygılı’nın ardından HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu bir konuşma yaptı. Kerestecioğlu, OHAL koşullarında direnen işçileri selamladıklarını belirterek, TEDİ’de kazanmanın Türkiye’nin her yerinde kazanmak anlamına geleceğini belirtti.
Kerestecioğlu, “Bu ülkede savaş varsa emeğe, kadına, doğaya yönelikte bir savaş var” dedi. Darbeyle mücadele adı altında mühalif sesin bastırılmaya çalışıldığını kaydeden Kerestecioğlu, “Darbeye karşı mücadele var da neden işçiye karşı da mücadele var” diye sordu.
Deriteks: “Tedi direnişini sahiplenmeye devam edeceğiz”
Ardından direnişin başından bu yana Tedi direnişinin direnişini sahiplenen Deriteks Sendikası Tuzla İlçe Başkanı Haydar Canpolat bir konuşma yaptı. Canpolat, Tuzla Sana bölgesinin uzun bir direniş tarihi olduğunu bir tarafının Deri-İş’in, sahil tarafında ise Limter-İş Sendikasının önemli kazanımları olduğunu vurgulayarak başladı konuşmasına. Canpolat, Limter-İş’in Tedi’de başlattığı haklı ve meşru mücadelesini ilk günkü gibi desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Canpolat, “Yalnız bu direnişin büyümesi için Kamber Başkanın dediği gibi Türkiye’nin her tarafında hak için direnen işçinin bir benzeri de Tedi’de yaşanıyor. Kendi hakları almak için ilk günkü gibi kararlı bir şekilde devam direnişi kırmak için yapılan saldırıyı kınıyoruz” dedi.
Deriteks Sendikası olarak tüm Türkiye ve Dünyadaki sendikal mücadeleye dönük baskı engellerin kaldırılması gerektiği savunduklarını belirterek dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.
İnşaat-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol, “TEDİ patronunun içinde bulunduğu binaları bizler yaptık. O binaları başlarına yıkmasını da biliriz” dedi. Akyol, TEDİ işçilerinin direnişini selamladı, yan yana olacaklarını söyledi.
Batis işçileri de yaptıkları konuşmada Tedi işçileriyle dayanışmayı büyüteceklerini dile getirdi.
Eylem direniş çadırının önünde çekilen halaylar devam etti.