…
“Uyanmak kavga etmek, hiç durmadan kavga etmektir kardeşim.
Dinlenmek hakkım olsa da, uyumak haram.
Bir gün yorulur vazgeçersem eğer,
Uyanışım da biter o zaman..
Stuttgart: Stuttgart Tohum Kültür Derneği tarafından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Altefeuerwehr salonunda, kadınların katılımıyla bir oyuna ev sahipliği yaptı.
Tiyatro oyununun hikayesi kadar, oyun sonrası oyuna ilişkin salonda ve daha sonra oyunun sahne ve sahne arkasındaki kahramanları ile yaptığımız söyleşide ilgi çekiciydi. Değişik sosyal zeminlerde oynanan oyunun seyirci üzerindeki etkileri ve aldığı tepkiler irdelenmeye değerdi.
Stuttgart AlteFeuerwehr sahnesindeki performans ta ve sonrasına ilişkin izlenimlerini aldığımız tek kişilik oyunun kahramanı Aysel Yıldırım, oyunun çeşitli aşamalarında seyirciye dair yüz ve vücut dilinden tepki okuma alışkanlığına karşın bu defa kısmı tepkiler dışındaki ciddi havadan bir sonuç çıkaramadığını oyunun bittiği ana kadar bu durumun sürdüğünü ifade etti. Acaba oyuna dair Erkeklerin ne kadar anlayabileceklerine ilişkin kuşku ifade eden girizgaha karşı, ironik bir erkek yanıtı mıydı? Yoksa oyundan beklenti çıtası yüksekti ve seyircinin beklentisi olan mesajlar yerine verilen sıradan günlük yaşam reflekslerinin ifadesi mesajlar çok mu yavan kalmıştı?
Sahne önü ve arkasında emeği geçen her birinin katkısı ile beğeni ile izlenilen oyuna gelince; Oyunun kurgusuna dair tanıtımında ifade edilen, ve finalde sorulana… “15’inden 45’ine, çeyiz sandığında ne sakladıysa ortaya seriyor. İlk gençliğini, evliliğini, boşanmasını, yeniden kurduğu hayatını, Alev’in ateşle imtihanını anlatıyor…Bugüne dek sadece kadınlara anlattı, şimdi kadın, erkek, hem kadın hem erkek, herkese anlatıyor.
Bir Kadın Uyanıyor… Ve soruyor: “Hayatı boyunca kaç kez uyanır insan?” … nicel süreçler sonsuz ancak kadının toplumdaki yerine dair sınıf bakış açısı kazandığı nitel anda ise yanıt tektir. Şekerli mermilere uyuşturmasına izin vermeyecek aşı ile bir daha asla ataletin uykusuna teslim olmayacak şekilde son kez uyanmaktır.