İstanbul: 8 Şubat 2016 tarihinde işverenlerin Özel İstihdam Büroları (ÖİB) aracılığı ile ucuz, güvencesiz, örgütsüz işçi çalıştırmalarının önünü açan “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM’ye sunuldu. Sunulan yasa tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi. Kiralık işçilik yasasının meclisten geçmesinin ardından kıdem tazminatı da yasanın içeriğiyle birlikte ortadan kalmış oluyor. Bizde Özgür Gelecek gazetesi olarak yasayla ilişkin DİSK Genel-İş Eğitim Daire başkanı Mahmut Şengül ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Şengül bu yasanın amacına ilişkin şunları ifade etti; “Türkiye’de AKP İktidarları’nın başa gelmesiyle ile sınıf açısından geriye gidiş başladı. Bu güne geldiğimizde ise Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden rekabet edeceği tek bir Çin piyasası var. Yani ucuz iş gücü çünkü bugün bir iş yeri açacaksanız. Sermayeyi yurtdışından da alsanız örneğin İngiltere’den de alsanız aynı, faiz alacak Türkiye’den de alsanız aynı faiz alacak, ham madde alsa yurtiçi de olsa yurtdışı da aynı fiyatta alacak bunlar esletemeyeceğine göre esneteceği tek bir şey kalıyor. Oda çalışanların çalışma koşulları ve ücretleri bu yüzden dolayı da meclise getirdikleri Özel İstihdam Bürosundaki amaçları da çalışma hayatını esnekleştirmek, aynı zamanda da işverenin üzerindeki mali yükü düşürmektir” dedi.
Bu yasa daha önce nerelerde uygulanıyordu? Yeni bir yasamı?
Tabi Avrupa ülkelerinde örnekleri var. Var ama Türkiye’deki gibi uygulanmıyor. Bizdeki gibi “kölelilik” düzeyinde değil. 19. Yüzyılda Amerika da ya da farklı yerlerde uygulanan sistemi bugün Türkiye uygulamaya çalışıyor. Özel İstihdam Büroları aracılığıyla, burada tehlikeli yanı da şu, bu yasa çıkmadan önce Ulusal istihdam stratejisi altında, ulusal diyince herkese şiirin bekliyor. Bu torba yasanın içerisinde Özel İstihdam Bürolarının ve kıdem tazminatının fonu devri gündemdeydi. Burada hükümet şunu yapmaya çalıştı, aslında kıdem tazminatı diye bir dertleri yoktu, fakat kıdem tazminatı gündemde tutarak sendikaları ve sivil toplum örgütlerini muhalefeti kıdem tazminatı ile oyalarken Özel İstihdam Bürolarını Meclise getirdiler. Bugün Özel İstihdam Büroları yasalaştığında Meclisten çıktığında kıdem tazminatından geri adım atacaklar, çünkü Özel İstihdam Büroları yasalaştığında zaten kıdem tazminatı unun içerisinde otomatikmen lav oluyor. Yok oluyor.
Peki, Türkiye’de sizce kiralık işçi oranı ne olur?
İş güvencesi olmayacak, kıdem tazminat olmayacak, işçi sağlığı ve iş güveliği olmayacak yıllık izin hakları olmayacak, sendikal üyelik hakları olmayacak, toplu sözleşme hakları olmayacak yani bu yasa uygulandığında tamamen kölelik sistemine geçilecek ve sitem attığımız bugün ki taşeron sisteminin daha gerisinde ve taşeron sistemini aratacak bir uygulamayla karşı karşıya kalacağız.