Amed’in Merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Sümerpark’ta 14 Nisan 2019 tarihinde 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın polis tarafından vurularak yaşamını yitirmesinin üzerinden iki yıl geçti. Hantaş’ın öldürülmesi olayında, polis K.B. “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 40 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Olay anını görüntüleyen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kamera kayıtlarında, 5 polisin açık bir şekilde Hantaş’a, havaya ve yere doğru ateş ettikleri görüldü.
Yeni Yaşam Gazetesi’nde yer alan habere göre; otopsi raporunda Hantaş’ın vücuduna sıkılan 2 ateşli silah mermisinden birinin, ensesinin sağ tarafından girip sağ göz ve burun kısmından çıktığı, diğer merminin ise sağ bacak diz kısmından giriş yaptığı kaydedildi. Olaya ilişkin Diyarbakır Valiliği tarafından, “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğu öne sürülerek, Hantaş’ın kriminalize edildiği suçlama dolu bir açıklama yayınlandı.
İHD: Hedef alınarak ateş edildi
İHD Diyarbakır Şubesi olaya ilişkin yaptığı açıklamada, soruşturma dosyasında elde edilen bilgi ve belgeler ışığında Recep Hantaş’ın yargısız infaz edildiğine yönelik somut deliller olduğunu açıkladı. Soruşturma dosyasında bulunan görüntülerin incelendiğine işaret edilen açıklamada, “Sırtı şüpheli polise dönük şekilde koşan ve üzerinde ateşleyici/yaralayıcı silah türünden bir cisim bulunmayan savunmasız maktule, dosya kapsamında tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen polis tarafından hedef alınmak suretiyle öldürmek kastıyla ateş edildiği net bir şekilde görülmektedir” denildi.
Uzun namlulu silah vuruldu
Hantaş ailesinin avukatı Mehmet Öner, olaya karışan polislerin emniyet birimlerine bağlı olması ve sahip oldukları bağlantılarla delillerin karartılabileceği gerekçesiyle soruşturmanın her tür kuşkudan uzak yürütülmesi için belge ve bilgilerin toplanma görevinin jandarma ekiplerine verilmesi talebinde bulundu. Bu talebe olumlu yanıt veren Başsavcılık, süren soruşturma kapsamında bilgi ve belgelerin toplanması görevini Diyarbakır Jandarma Komutanlığı ekiplerine verdi.
11 Haziran 2019’da Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından, Hantaş’ın öldürülme anına ait görüntüler yayınlandı. Görüntülerde, Hantaş’ın kovalama sonucu polislerin arasına düştüğü, TEM’de görevli polis K.B.’nin uzun namlulu silahı ateşlemesinin ardından Hantaş’ın 3 adım sonra yere düştüğü görüldü.
Abisi de öldürüldü
Hantaş’ın ağabeyi Murat Hantaş (29) da olaydan 14 ay sonra saldırıya uğradı. Murat Hantaş, 10 Haziran saat 23.30 sıralarında Sümerparkk yakınında hurda toplarken, Uğur Kuşkanat adlı bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
İddianame yok
Recep Hantaş’ın ölümünün üzerinden 2 yıl geçti, ancak tüm bilgi, belge ve görüntülere rağmen polislerden hiçbiri hakkında iddianame hazırlanmadı. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cengiz Özbasar- Cahit Özbek’e konuşan Hantaş’ın abisi Efe Hantaş, kardeşinin davasının, bölgede kolluk kuvvetlerinin karıştığı ve cezasızlıkla sonuçlanan yüzlerce dosyadan sadece biri olduğunu söyledi.
‘Siz ‘teröristsiniz’
14 Nisan 2019’da bir polisin kendisini aradığını, bunun üzerine hastaneye gittiğini, burada bir polisin kendisine Recep Hantaş’ı yanlışlıkla vurduklarını söylediğini aktaran ağabey Hantaş, kardeşinin sebepsiz yere öldürüldüğünü dile getirdi. Hantaş, “Gece 12 gibi işlerini bırakıp dinlenmek için arkadaşıyla beraber Sümerpark’a gidiyor. O esnada eve gelmek üzereyken polis onları çembere almış. Polis gittiği gibi ateş ediyor. O esnada arkadaşı bankın altına saklanırken, kardeşim korkudan koşmaya başlıyor. Çünkü daha önce birçok defa gözaltına alındı. Kaç defa onu gözaltındayken darp ve tehdit ettiler. Diğer kardeşimden (PKK’ye katılan) dolayı sürekli ona küfür ediyordular. İşte siz ‘teröristsiniz’ dercesine sürekli hakaret ediyordular. Kardeşim yaşadıklarından sonra onlardan korkmaya başlamıştı. Onları her gördüklerinde kaçmaya çalışıyordu. Biri üzerinize ateş ederek geliyorsa, siz de kaçarsınız” dedi.
Tutuklanan polisin 40 gün sonra tahliye edildiğini anımsatan ağabey Hantaş, fail polisin oğlunun CİMER’e, “bunların hepsi teröristtir” şeklinde bir yazı yazdıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi.
Bölgede kardeşinin olayına benzer yüzlerce olayın varlığına işaret eden ağabey Hantaş, “Kardeşimin ölümünün üzerinden 2 yıl geçti. Herhangi bir mahkeme kurulmadı. İddianame dahi hazırlanmadı. En son savcıyla görüştüğümüzde Adli Tıp Raporunu beklediklerini söyledi. Adli Tıp Raporu iki yıl içerisinde çözülemiyorsa, burada bir adaletsizlik söz konusu. İsteseler olayı aynı günde çözerler. Görüntüler, deliller var ama olay çözülmüyor. Sebebi de vuran kişinin polis olması. Bunu yapan kişiler de zaten çoğu zaman ödüllendiriliyor” ifadelerini kullandı.
Soruşturmanın polis tarafından jandarmaya verilmesine değinen Hantaş, herhangi bir ilerleme sağlanacağını düşünmediklerini ifade etti.
‘Başka şehre göç ettiler’
Kardeşinin öldürülmesinin ardından ailece psikolojik tahribatlar yaşadıklarını ifade eden Hantaş, çalıştığı iş yerinde güvenlik kartının iptal edildiğini dile getirdi. Kardeşinin öldürülmesi ardından paylaştığı bir videodan dolayı hakkında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla dava açıldığını ve 1 yıl 6 ay ceza aldığını belirten Hantaş, psikolojik olarak da baskı gördüklerini ifade ederek, bundan dolayı da başka şehre göç ettiklerini aktardı. Annesinin olaydan sonra çöktüğünü dile getiren Hantaş, ” Kendisi dilsiz ve sağır olduğundan dolayı ona destek olmaya çalışıyoruz. Evden çıktığımız an bir yere gitmeyin diyor. Sizi de öldürürler diyor” dedi.
‘AİHM’e başvuracağız’
Kardeşinin ölümünü, polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut, Dilek Doğan, Tahir Elçi cinayetlerine benzeten Hantaş, bölgede polis tarafından öldürülüp cezasız kalan yüzlerce örnek dava olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de adaletin olmadığını ifade eden Hantaş, iç hukuk yolları tükendiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını ve bu olayın peşini bırakmayacağını dile getirdi.