Türkiye’nin 23 Nisan’da başlattığı sınır ötesi operasyona dahil olan Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) tepkiler büyüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) havadan vurduğu HPG’ye ait noktalara karadan giren Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’ye bağlı Gulan ve Zêrewanî özel birliklerine bir tepki de pêşmerge komutanından geldi. Çatışmaların önüne geçmek için Hewlêr’ê giden heyet ise gözaltına alındı.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbüro üyesi ve Pêşmerge Germesêr Cephesi Komutanı Mahmud Sengawî, “Hata içinde hata yapılıyor, bunun içinde yer almamalıyız” diyerek, Türkiye ve Irak’ın Kürt güçleri arasında iç savaş çıkarmak istediğine dikkat çekti.
İç savaş haram
Kürtlerin iç savaştan uzak durması gerektiğini vurgulayan Sengawî, “Türkiye ve Irak bize ‘Aferin’ desin diye gidip savaşıp, halkın çocuklarını öldüremeyiz. Hep beraber sokaklara ve alanlara çıkıp, iç savaşı haram etmemiz gerekiyor. PKK’ye karşı savaşı haram etmeliyiz. PKK ile savaş milletimiz için büyük bir hatadır. Şahsım olarak da karşıyım” diye konuştu. Bütün bunları YNK Eşbaşkanlarına da söylediğini aktaran Sengawî, “Bütün dünya yerle yeksan olsa da, kıyamet kopsa da PKK’ye tek bir mermi atmam” dedi.
Almanya ve KDP’den gözaltı
Almanya’dan Federe Kürdistan Bölgesi’ne gitmek isteyen Barış Heyeti, Alman polisi tarafından engellendi. Düsseldorf Havaalanı’nda gözaltına alınan 27 kişinin ifade işlemlerine başlandığı belirtildi. Almanya milletvekillerinin de aralarında bulunduğu heyette yer alan 7 kişiye yurt dışı yasağı getirildiği kaydedildi. Alman polisi heyetin engellemesine, “Türkiye ile ilişkiler olumsuz etkilenebilir” gerekçesini gösterdi.
Aynı saatlerde Hewlêr Havaalanı’nda Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Hakan Taş’ın da KDP tarafından gözaltına alındığı ifade edildi. Milletvekili Taş, ifade işlemlerinin ardından KDP’li yetkililer tarafından uçağa bindirilerek, Almanya’ya gönderildi. Daha sonra ANF’ye konuşan Taş, kötü muamele ve psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtti. Sorgusunu yapan güvenlik güçlerinin 14-15 saatin ardından kendisinden belli şeylere karışmamasını istediğini belirten Taş, “Bunların ne olduğunu sormama rağmen bana cevap vermediler. Benden özür dileyip serbest bıraktılar” dedi. Havalimanından çıktıktan sonra takip edildiğini ve bundan dolayı Hewlêr’i terk etmek zorunda kaldığını belirten Taş, “Beni kimin takip ettiğini bilmiyorum. Bundan dolayı da internet ve telefon bağlantısının iyi olduğu güvenli bir yere ulaştım” diye konuştu. Barışı savunmanın bir hak olduğunu söyleyen Taş, bölgede kalıp barış mücadelesi vermeye devam edeceğini bildirdi.