GüncelManşet

“Nenemin Masalları Gerçeğin Ta Kendisi 1915”

İstanbul: Ermeni soykırımın yıldönmünde Onur Toplumsal Tarih ve Kültür Vakfı’nda şair ve yazar Serdar Can’ın sunumunda “Nenemin Masalları Gerçeğin Ta Kendisi 1915” adı altında bir sunum gerçekleşti.
Onur Toplumsal Tarih ve Kültür Vakfı’nda gerçekleşen panelde vakfın çalışmalarına ve çalışmalarının sürekliliğine dair yapılan konuşmanın ardından yazar Serdar Can, kitabının tanıtımı ile birlikte Ermeni Soykırımı sunumuna geçti.

Amed doğumlu olan Can, büyükannesinin kendisine anlattığı Ermeni Soykırımına dair anılarını topladığı  “Nenemin Masalları Gerçeğin Ta Kendisi 1915”  kitabının tanıtımı ve sunumunda 101’inci yılında eserin ortaya çıkış sürecinden bahsetti.   

İbrahim Kaypakkaya’nın Ermeni soykırımına dair “sermayenin el değiştirmesi” tanımını belirterek sermayenin el değiştirmesiyle soykırımın ortaya çıktığı söyleyen Can, İbrahim’in ortaya koyduğu tespitin bir gerçekliğinin olduğunu ifade ederek kitabi bilginin yeterli olmadığını bu durumu güncellemenin gerektiğini vurguladı.

18051557 467309306938109 566310693 nHalklar entegre ediliyor
Sunumun devamında Ermeni halkının coğrafi, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda tarihini anlatan Can, Anadolu topraklarında egemen anlayışların halkları “öğüttüğünü-entegre” ettiğini söyledi. Sosyal yaşamda da ermeni kimselerin gerçek isimlerini kullanama durumunu anlatan Can, Ohannes’in Orhan, Hrant’ın Fırat olması gibi örneklerini verdi.

Ermeni Soykırımı’nı “ayrılma, gruplaşma, damgalama ve simgeleme, insandan saymama-insancıl özelliklerinden arınma, kontra organizasyonları, kutuplaşma, imha ve inkar” gibi 8 kavram üzerinde tanımlandığını bunların da yaşamda herkesçe karşı karşıya kalınıldığını örnekler vererek açıkladı.

İttihat ve Terakki’nin ortaya çıkış sürecini ve soykırımdaki rölünü anlatan Can, Ermani halkının tehciri esnasında yaşananların kaynaklarını belirterek anlattı. 23 Nisan Çocuk Bayramı olarak görmenin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Can, Ermeni ve Rumlardan kurtulmanın başlangıcı olarak özel seçilen bir gün olduğunu M. Kemal’in istifa dilekçesinde bu halklarla mücadele etmek için verdildiğini örnek gösterdi.  İttihat ve Terakki’cilerin Cumhuriyet döneminde devletin üst makamlarında yer alarak planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini örnekler vererek durumu somutladı.

1915 Soykırımının çıkarılan Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül a devam ettiğini ve sistematik olarak basın yayın yoluyla bu süreçlerin işletildiğini belirtti.

Onur Toplumsal Tarih ve Kültür Vakfı’nda şair ve yazar Serdar Can’ın “Nenemin Masalları Gerçeğin Ta Kendisi 1915” sunumu karşılıklı değerlendimerler ve sorularla zenginleştirildi.

Serdar Can son olarak, “24 Nisan 1.5 milyon Ermeni’nin soykırıma uğradığı milyonlarca halin toprak altına gömüldüğü, proletarya partisinin kuruluş tarihidir. Anadolu’nun ateşinin kuruluş tarihi” için bir dakikalık saygı duruşu çağrısıyla sunumunu sonlandırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu