Son yıllarda sayıları her geçen gün artan moto kuryelerin yüzde 10’u işe başladıkları ilk bir yıl içinde trafik kazalarıyla gerçekleşen iş cinayetleri sonucu yaşamlarını yitiriyor. Yaralanıp acil servise başvuranların oranı da çok yüksek.
Ölümlerin yanı sıra bu meslek grubunda çalışanların çok yüksek oranda sakatlık ve yaralanma da yaşadıkları belirtildi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, konuyu doğrulayarak, kuryeler arasında son 3 yılda acil servis başvurularında 2 kat artış gözlemlediklerini ve önlem alınmazsa bu oranın daha da artacağına inandıklarını söyledi.
Hızlı evrak taşıma zorunluluğu iş kazalarını artıyor
Kurye kazalarındaki hızlı artışın özellikle hızlı evrak taşıyıcılığının yayılmasından sonra görüldüğüne dikkat çekiliyor. Meydana gelen kazalarda en çok kafa yaralanmaları ve kol kırıklarıyla karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. İkizceli, bu meslek grubunda çalışanlara gerekli özenin gösterilmediğine dikkat çekerek, “Bu kişilerin kendilerini korumak için özel giysi giymeleri ve kask takmaları gerekiyor. Bunun dışında kullandıkları motorların bakımlarının yapılmış olması da gereklilikler arasında bulunuyor” dedi.
“Hız değil güvenlik”
Trafikte çok uzun zaman geçirip sürekli bir şey yetiştirme ile çalışan kişilerin ehliyetleri olmasının yeterli olmadığı ve güvenli sürüş teknikleri konusunda da eğitilmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. İbrahim İkizceli, “Böylelikle hem kendilerinin hem de yaya ve araç kullananların yaşamları tehklikeye girmeyecek, tehlikeye göz göre göre davetiye çıkarılmamış olacak” dedi ve:“Bu noktada hız değil güvenlik istiyoruz!” diye ekledi.