Kadın

Mor Çatı’dan: Sorunun temeli toplumsal cinsiyet eşitsizliği

Mor Çatı yaptığı açıklamada üzerinde çalışılan nafaka düzenlemesinin yanlış şekilde yorumlandığını belirterek, “Nafaka konusunda yapılması gereken; toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önleyen ve telafi eden çalışmalar yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Medeni Kanun’un 175’inci Maddesi’ndeki nafaka hakkına ilişkin yapılması planlanan düzenlemeye dair yazılı bir açıklama yaptı.

Nafaka tartışmalarında kullanılan ifadelerin yanlış ve eksik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu sorunun temelinde cinsiyet eşitsizliğinin yattığı vurgulandı.

TÜİK 2018 verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranlarının %34,2, istihdam oranının ise %29,4 olduğu belirtilen açıklamada, kadınların ev işlerine mecbur kılındığı, bu nedenle de iş hayatına atılamadığı ifade edildi.

Açıklamada, Medeni Kanun’un 175’inci maddesinde yer alan “boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceği” ifadesi hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

“Uygulamada genellikle nafaka alan tarafın kadın olmasının nedeni toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde aranmalıdır. Kadınların erkeklerle eşit eğitim ve istihdam olanaklarına ve eşit maaşa erişiminin olmaması onları ekonomik olarak dezavantajlı kılmaktadır. Bu sebeple nafaka hakkından genellikle kadınlar yararlanmaktadır.”

Ödenen nafakalar açlık sınırının çok altında

Nafaka miktarının kişinin mali gücüne göre belirlendiği kaydedilen açıklamada, kadınlara ödenen nafakanın açlık sınırının çok altında olduğu belirtildi.

“Kadınların deneyimleri bize gösteriyor ki çoğunluğu yaklaşık aylık 300 TL yoksulluk nafakası almaktadır. Nafaka miktarı standart olmayıp hâkim tarafından belirlendiğinden kadınları yoksulluktan kurtaracak ya da çocukların bakımını karşılayacak nafakalar bağlanmamaktadır. Türkiye’de açlık sınırının 2.029 TL olduğu düşünüldüğünde kadınların çalışmak yerine ömür boyu nafaka almayı tercih ettiği ya da kadınların nafaka alabilmek için 1 hafta evli kalıp boşandığı gibi argümanlar akıl dışı kalıyor.”

Sorunun çözümü cinsiyet eşitliğini sağlamak

Açıklamada bu sorunun çözümünün toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kaldırmakla sağlanacağı ifade edildi.

“Devlet politikalarının kadınların istihdama katılımı, sosyal desteklere erişimi, eğitimden eşit bir şekilde yararlanmaları, kreşlerin yaygınlaştırılması ve iş saatleriyle uyumlu hale getirilmesi yönünde düzenlenmesi sorunun esas kaynağını gören çözümler olacaktır. Bunun yanı sıra kadınların nafaka konusunda karşılaştıkları sorunlar üzerine çalışmalar yapılmalı ve mağduriyetleri telafi edilmelidir”  (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu