EmekKadın

KESK’li kadınlar 8 Mart programını açıkladı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem ve etkinlik takvimini açıklayan KESK'li kadınlar, 62 il ve 84 farklı meslek grubundan kadınlarla yaptıkları anketi de açıkladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında yapacakları eylem ve etkinlik programı ile kamuda çalışan kadınların yaşadığı sorunların belirlenmek amacıyla yapılan “İşyerinde Kadın Emekçilerin Temel Sorunları Araştırması” sonuçlarını Genel Merkez binasında düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

Araştırma sonuçlarının sinevizyona yansıtıldığı toplantıda açıklamayı KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy yaptı. Kadınların kamusal alandan dışlandığı, kadına yönelik şiddetin boyutlanarak arttığı bir dönemde 8 Mart’a gidildiğini vurgulayan Atasoy, “Savaşların, militarizmin, gericiliğin, şiddetin, yoksulluğun, güvencesizliğin kadınların yaşamını esir almaya çalıştığı, kazanımlarımıza dönük saldırıların hız kesmeden devam ettiği bir süreç” dedi.

Yoksulluğa, işsizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa talanına karşı yükselen halk isyanlarında kadınların en önde yer aldığını ifade eden Atasoy, “Bizler de KESK’li kadınlar olarak eşit ve özgür yaşam mücadelesindeki ısrarımızı 8 Mart alanlarına taşımanın heyecanı ve hazırlığı içerisindeyiz. Değersizleştirilen ve yok sayılan kadın kimliğimize sahip çıkarak ‘Doğa benim, üreten benim, emek benim, yaşam benim, ben kadınım’ diyerek çıkacağız alanlara” diye konuştu.

Atasoy, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin eylem ve etkinlik programını şöyle açıkladı:

– İşyerlerinde kadınları ziyaret ederek, kadın buluşmaları düzenleyerek, işyeri önlerinde basın açıklamaları yaparak bu 8 Mart’ta öne çıkardığımız talepleri kadın emekçilerle buluşturacağız.

– 4 Mart Çarşamba günü tüm illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri önlerinde olacağız. Kadınların yaşamsal sorunlarına karşı duyarsız kalan, daha da vahim olanı kadınları yok sayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na seslenerek neden Kadın ve Eşitlik Bakanlığı istediğimizi bir kez daha açıklayacağız.

– 7 ve 8 Mart günlerinde tüm illerde kadın örgütleriyle, emek meslek örgütlerinden, siyasi partilerden ve söyleyecek sözü olan tüm kadınlarla, miting alanlarında buluşacağız.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden bu yana “Eşit ve Özgür Yaşamak İstiyoruz” kampanyasını sürdürdüklerini hatırlatan Atasoy, KESK olarak “İşyerinde Kadın Emekçilerin Temel Sorunları Araştırması” kapsamında 25 Aralık 2019 – 15 Şubat 2020 tarihleri arasında web tabanlı bir anket çalışması düzenlediklerini belirtti.

85 FARKLI MESLEK GRUBUNDAN KADINLARLA ANKET
Ankete 62 ilden, 84 farklı meslek grubundan bin 792 kadın katılımcının yanıt verdiğini ifade eden Atasoy, araştırmaya katılan kadınların yüzde 48’inin işyerlerinde cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldıklarını düşündüklerini kaydetti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu