Yaklaşık 4,2 milyon kamu emekçisi, 2,2 milyon emeklisinin aylıklarına 2022 ve 2023’te yapılacak zam oranlarının belirleneceği 6’ncı Dönem Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmeleri, 2 Ağustos’ta başladı.
27 Ağustos’ta kararın açıklanması beklenen TİS görüşmelerinde, iktidar 2022 yılı birinci altı ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı için yüzde 6 artı enflasyon farkı, 2023 yılı için ise ilk altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı, ikinci altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı teklif etti.
İktidarın teklifine, “Yoksulluğa mahkum eden teklif kabul edilemez” diyerek karşı çıkan ve TİS görüşmelerine katılan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iki ayrı koldan Ankara’ya yürüyüş planladı.
18-20 Ağustos tarihleri arasında Batman ve Edirne’den başlatılacak yürüyüş, “İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilecek. İki koldan gerçekleştirilecek yürüyüş, 20 Ağustos’ta Ankara’da yapılacak açıklamayla son bulacak.
6 temel talep
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TİS görüşmelerini ve başlatacakları yürüyüşü Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi. “İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli bir toplu sözleşme” yaklaşımıyla 6 temel taleplerini bakanlığa sunduklarını hatırlatan Bozgeyik, “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, halktan yana bir kamu hizmeti, temel gelir güvencesi, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı ve gerçek bir toplu pazarlık” talep ettiklerini aktardı.
Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde 15-20 milyonluk bir kitleyi yakından ilgilendiren TİS süreciyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Bozgeyik, “KESK olarak TİS sürecinde üyelerimizin ekonomik ve demokratik taleplerini ifade ediyoruz ancak antidemokratik bir yasayla karşı karşıyayız. Memur Sen dışındaki konfederasyonların imza yetkisinin olmaması, üyeleri adına toplu sözleşme yürütememesi, hakem kurulunun vereceği kararın da kesin olması nedeniyle KESK olarak öncelikle bu yasanın demokratikleşmesini talep ediyoruz. Çünkü Memur Sen’in imzalamış olduğu TİS süreçlerinde kamu emekçileri hep kaybetti. Bu nedenle TİS düzeneğinin demokratikleşmesi gerekiyor” diye belirtti.
Yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret
KESK olarak taleplerini 26 Temmuz’da bakanlığa ilettiklerini hatırlatan Bozgeyik, “Açlık sınırı 2 bin 950 TL’yi aşmış durumda. Doğal olarak 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerekiyor. 2019-2020 yılları arasında yüzde 8. 5’lik bir reel kayıpla karşı karşıyayız. Çünkü 2019’da yoksulluk sınırı 6 bin 300 TL civarındaydı bugün 9 bin 400 TL’lere yaklaşmış durumda. Yaklaşık 2 milyon 600 bine yakın bir makas açığa çıkmış durumda. KESK olarak önümüzdeki dönemin ücret artışlarına, temel özlük taleplerimize geçmeden önce masada reel kaybımızın karşılanmasını istiyoruz. Kamuda çalışan en düşük memurun sosyal yardımlarla birlikte ücretinin 6 bin 952 TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. 2022 yılı açısından da var olan bu reel kayıplarımız üzerine sosyal yardımlarla birlikte yüzde 43. 5’lik bir artışın yapılarak yoksulluk sınırı üzerinde bir ücretin belirlenmesini istiyoruz” diye aktardı.
Sosyal yardımlar açısından da taleplerinin olduğunu ifade eden Bozgeyik, “Kamuda kreşlerin açılması, özellikle kreşler açılıncaya kadar 0-6 yaş çocuğu olan her aileye bin 100 TL kreş yardımının yapılması” şeklinde taleplerini sıraladı.