“Dünyanın dört bir yanında feminist hareketlerin yeniden canlanmasına tanık oluyoruz: #metoo kadınların sözünü yaymaya yardımcı oldu ve sosyal ağlar sayesinde küresel bir yankı oluşturdu.İsviçre’de de cinsiyetçilik, eşitsizlik ve kadına yönelik şiddet, eşitlik üzerine siyasi olarak doğru bir söylem olmasına rağmen ve eşitliğin 1981’den bu yana Federal Anayasa’da korunmasına rağmen devam ediyor. Bekar kadınlar, çiftler, çocuklu ya da çocuksuz kadınlar, işi olan ya da olmayan kadınlar, LGBTİ’ler, gençler, yetişkinler, yaşlılar, burada ya da başka bir yerde doğmuş olanlar, farklı kültür ve geçmişlere sahip olan herkes, feminist bir grev için ve kadınlar için 14 Haziran 2019’da genel greve!”
Ülkede kadınlar, çeşitli etkinliklerle her meslek grubundan kadınlara, ev emekçisi kadınlara, çağrılar yapıyor ve eylemlere katılımı sağlamaya çalışıyorlar.
Kadınlar sadece İsviçre’de değil ayrıca tüm dünya kadınlarına seslenip, 14 Haziran’da sosyal medya aracılığıyla onlara destek çıkmalarını ve onlarla dayanışma içinde olmalarını da bildiriyor.
*7 Şubat 1971: Kadınlara seçme ve seçilme hakkına evet oyu verilmesi
*28 Kasım 1974: Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu, bir cinsin
ayrımcılığı tabi tutulmasının yasaklaması
*14 Haziran 1981: İsviçre Anayasasına ilk defa eşitlik hakkının konulmasının kabul edilmesi
*1989: Çalışan hamile kadınlara, hamilelik ve doğumdan sonra 16 hafta içinde işten atılması yasağının yürürlüğe girmesi
*14 Haziran 1991: İsviçre’de ilk kadın grevi ‘Eğer kadınlar isterse her şey durur adı altında yarım milyon kadın çalışanın genel greve gitmesi
*1 Temmuz 1996: Eşit Haklar Yasası’nın yürülüğe girmesi. Esas olarak kadın erkek eşitliğinin yasalarla güvence altına alınması ve bir cinsin ayrımcılığa uğratılmasının yasaklanması.
*1 Ekim 1999: Kadınlara özgü sorunların iltica talebine gerekçe olarak gösterilmesinin İltica Yasasında yapınla bir değişiklikle kabul edilmesi.
*2 Temmuz 2002: Çocuk aldırmanın suç olarak kabul edilmesinin yasalardan çıkarılması ve hamileliğini ilk 12 haftasında çocuk aldırma hakkının tanınması
*26 Eylül 2004: Doğum yapan kadınlar için ücretli annelik iznin yürürlüğe girmesi, gibi kazanımlar elde edilmiştir.
*14 Hairan 2011 : Tüm İsviçre’de kadınlara eşit haklar eylemleri
14 Haziran 2019 için kadınlar, 28 yıl aradan sonra yeniden ve daha güçlü bir grev örgütlüyor. Çünkü ‘İsviçre’de hâlâ cinsiyetçilik, eşitsizlik ve kadına karşı şiddet devam ediyor.’