YDK facebook sayfasında yer alan haberde YDK, İstanbul Bahçelievler ve Gazi Mahallesinde kampanya kapsamıdna yürüttüğü çalışmara yer verildi:
“Kadınlar konuşuyor patriarkanın maskesi düşüyor. Pandemiyi Bir de Bana Sor” kapsamındaki çalışmalarımız sürüyor. Kadınlar bir araya gelmeye ve pandemiyi konuşmaya devam ediyoruz.” denilen haberde şunlar kaydedildi:
“Dün ilk olarak Bahçelievler’de bir üniversiteli olan Seda ile bir araya geldik.
Seda pandemi boyunca 18 yaşını doldurmadığı için 4-5 ay boyunca evden çıkamayan bir arkadaşımız. Teyzesi ve onun ev arkadaşı ile yaşayan Seda, eğitiminin aksaması, evden çıkamaması, ilk defa bu kadar uzun süre yoğun bir şekilde ev işi yapması gibi bir dizi yeni şeyle karşı karşıya kaldığını anlattı.
“Kendimi sürekli bir yerleri toplarken buluyordum”
Teyzesi ve ev arkadaşının haftasonu dahil çalıştığını ve akşamları da çok geç eve geldiklerini ve kendisinin evin bütün temizliğini üstlenmek zorunda kaldığını aktardı.
Seda sürekli bir yerleri temizlerken , toplarken bulduğunu söyledi.
Kovid19 virüsünü ilk başlarda çok ciddiye almadığını, anlatan Seda, “domuz gibi kısa süre sonra hayatımızdan çıkacağını düşündüm. Ama daha sonra çok fazla korktum ve çok fazla temizlik yapmaya başladık. Bu süreçte benimde takıntılarım oluştu. Kendimden korkmak değil de başkasına bulaştırırım diye endişe ettim. Ben 18 yaş dolayısıyla aylarca evden hiç çıkmadım. Birde ben tam 18’e giriyorum artık bundan sonra kendi işlerimi (resmi) kendim yapabilirim diye düşünürken pandemi çıktı ve çıkmam yasaklandı”
Bahçelievler’in ardından Gazi Mahallesi’nde kadınlarla buluştuk ve pandemiyi konuştuk.
***
İlk ziyaret ettiğimiz evde oğlu tutsak olan bir kadın arkadaş “nefes alamıyorum” diyerek süreçte hissettiği şeyi bu şekilde özetledi.
Pandemi boyunca bir çok şeyin yaşandığını, bir çok insanın yaşamnı yitirdiğini ancak oğlunun tutsak olmasından kaynaklı esas gündeminin bu olduğunu söyleyen arkadaşımız , “tüm bu yaşadıklarımızın sona ermesini istiyorum. Oğlumun adil bir şekilde yargılanmadığını düşünüyorum, dosyasından hiçbir şey yok, umarım bir gün adalet gelir” dedi.
Bu ziyaretimizin ardından ise bir müzik atölyesinde kadınlar buluştuk ve sohbete başladı.
Müziğin insan üzerindeki olumlu etkisi olsa gerek sürekli gülümseyen ve pandemi boyunca da müzikle hayatlarını renklendirdiğini söyleyen Şenay, zorlukları bu şekilde biraz daha katlanır kılıyor anlaşılan. Atölyeyi eve taşıdıklarını ve ailecek müzikle uğraştıklarını aktardı.
“Kadınlar cephesinden yük daha da ağırlaştı. Neden diyeceksin genelde temizlik yapma bize düştü, bu kez daha fazla temizlik yaptık. Bu temizlik konusunda çok ağırlaştı. Evde daha fazla tüketim yapmak durumda kaldık”“Biraz idareli olmaya çalıştık çünkü belirsiz bir süreçte vardı önümüzde” diyen Şenay evde müzikle çeşitli kayıtlar yaparak bu süreci kendi açılarından verimli geçirmeye çalıştıklarını, bir şekilde işi eve taşıdığını söyledi.
Önlemlerin bir şey değiştirmediğini ve herkesin bir şekilde herkese bulaşırsa öyle çözüleceğine inandığı söyledi.
***
Pandemi önce kursiyer olan genç arkadaşımız Gule ise pandemi 1 ay kadar çalıştığını ancak daha sonra işsiz kaldığını, bu durumun onu çok zorladığını anlattı. Bu süreçte en çok kaybetme “korkusu” duygusu, anne ve babasını kaybetme korkusu çok fazla yaşadığı, çalışırken sürekli acaba test mi yapsam diye tedirginlik yaşadığını anlattı. İşsizliğin kendisini hala zorlandığını söyleyerek sürecin zorlukların bahsetti.
Annesinin pandemi boyunca çalıştığını söyleyen Gule, babası ile ara ara gerginlik yaşandığını dile getirdi.Herhangi bir önlemin alındığına inanmadığını söyleyen Gule, Sağlık Bakanın tek önlem olarak maskeyi kullanmayı gördüğünü, oysa sürğ bağışıklığı uyguladığını dile getirdi.