Kadın

HDP’den cinsel istismarın araştırılması talebi

HDP Parlamento Kadın Grubu, çocuğa yönelik cinsel istismarın önlenmesi için Meclis Araştırması istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının gerçekleşmeden önlenmesi amacıyla Meclis araştırması istedi. Kadın vekiller, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı 21 soru önergesi verdi.

Araştırma önergesinde, devletin önleme yükümlülüğünü yerine getirmediği, buna bağlı olarak çocuğa yönelik cinsel istismar ve aile içi istismar vakalarının artması, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine yönelik etkin bir çalışma yürütülmesi ve önlenmesi talep edildi. Önergesinin gerekçesinde, iktidarın dolaysız, yargı erkinin ise dolaylı yoldan istismarcılara yönelik koruyucu tavrının, okullarda, öğrenci yurtlarında ve kendi evlerinde cinsel istismara maruz kalan çocukların mağduriyetlerini artırdığına dikkat çekildi.

‘Yıllardır parlamentonun gündemine sokulmak isteniyor’

Cinsel istismar ve tecavüz faillerinin mağdur ile evlendirilmesi halinde cezai yaptırımın ortadan kaldırılacağına ilişkin birtakım düzenlemelerin yıllardır parlamento gündemine sokulduğuna işaret edilen gerekçede, “Kadın örgütlerinin, muhalefetin ve kamuoyunun dirençli baskısı sonucunda rafa kaldırılmaktadır. Bu konuya dair işaret fişeği, yaklaşık 4 yıl evvel, AYM’nin TCK’nin 103 üncü maddesinde yer alan çocuklara istismarı düzenleyen ve bir yaş sınırı aramayan düzenlemenin iptaline ilişkin kararı ile atılmıştır. AYM tarafından verilen bu iptal kararının istismar faillerini koruduğu açıktır” ifadelerine yer verildi.

Kadın milletvekilleri, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

* Anayasa Mahkemesi kararı, devletin çocuğun maruz kaldığı cinsel istismara dair sorumluluğunu bertaraf etmekte olup, Bakanlığınız bu kararın çocuklar için doğuracağı olası sakıncalara dair hangi önlemleri almıştır/alacaktır?

* Bakanlığınız, çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarını engelleyecek düzenlemeler yapılması ve bu meseleyle ilgili etkin bir mücadele yürütülmesi amacı ile hangi çalışmaları hayata geçirecektir?

* Basın yayın organlarında ‘çocukların evlenebileceği’, ‘doğum yapabileceği’ şeklinde ve çocuğun üstün yararını tehlikeye atan açıklamalara ilişkin Bakanlığınız hukuki süreç başlatmış mıdır?

* Geçtiğimiz günlerde Akit Tv’de yayınlanan ve çocuğun cinsel istismarını meşru gösteren açıklamalara dair neden hala bir açıklama yapmadınız? Bu programa ve programda yapılan açıklamalara dair hukuki süreç başlatacak mısınız?

* Son on beş yıl içerisinde kaç çocuk istismara uğramıştır? Yıllara ve şehirlere göre dağılım ne şekildedir?

* Son on beş yıl içerisinde çocuğa karşı istismardan kaç kişi ceza almıştır, kaçı halihazırda cezaevindedir? Mükerrerlerin sayısına dair bir istatistik mevcut mudur?

* Bakanlığınız halihazırda kaç istismar davasında müdahildir? Bakanlığınızın dahil olduğu kamu davalarında faillerin etkin bir şekilde yargılandığı ve ceza aldığı vaka sayısı nedir?

* Bakanlığınız cinsel istismar mağduru olan çocuklara ve ailelerine psikolojik destek sunmakta mıdır?

* Çocuğa yönelik istismarın önlenmesi için toplumun sizden beklentisi olan bütünlüklü politikaları ne zaman hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu