İstanbul: İHD Istanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hapishanelerdeki hak ihlallerine dair rapor hazırladı.
Hapishane Komisyonu tarafından hazırlanan rapor yapılan başvurularla Marmara Bölgesinde bulunan hapishanelerdeki hak ihlallerini kamuoyu ile paylaştı.
107 başvuru ile Tekirdağ 1 ve 2 No’lu Hapishanesi, Silivri Hapishanesi Bakırköy Kapalı Hapishanesi, Kocaeli Kandıra ve Gebze Hapishanesi, Edirne F Tipi Hapishanesi, Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesi, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Hapishanesi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi, Bandırma 2 Nolu T Tipi Hapishanesi, Balıkesir L Tipi Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerinde ön çıkanlar, yayın yasağı, doluluk durumu, dilekçe, faks, mektup engeli, tedavi engeli, arkadaş ve avukat görüş yasağı vb oldu. Nisan 2017’den Ocak 2018’e kadar olan sürede, derneği 107 başvuru olduğu belirtildi.
Aylin açıklamasının başında “Başvuruların 27 si sağlığa erişimde oluşan hak ihlalleri , 22’si işkence ve darp, 45’i genel hak ihlalleri, 2 kişi cinsel yönelimden dolayı hak ihlali, 7 sevk talebi, 2 mahpus kayıp şüphesi, 1 kişi avukat görüşünde hak ihlali, 1 kişi de 70 yaşın üstü olduğu için başvuruda bulundu” şeklinde ifade etti.
Nisan 2017 tarihinden bugüne raporu Aylin Hacaloğlu tarafından sunuldu.
İHD yapılan başvuruların azaldığı ifade edildi. İşkencenin artmasına rağmen kayıtlara çok azı düştüğü belirtilerek, nedenin belgelenmesi engellenmesine olarak belirtildi.
“Hak ihlalleri işkence boyutuna ulaşmıştır”
Yapılan açıklamada devletin ilgili Bakanlığı başvuruları geçiştiriyormuş gibi görünse de ısrarlı başvurularla çözüme dönük adım atmak zorunda kaldığı o nedenle başvurular ve hak ihlalerinin çözüme için mücadele edeceklerinin altı çizildi.
1.Sürgün sevkler
2.Kapasiteden Fazla Mahpus Bulunması
3.Gazete, Dergi, Kitap Vb. Basılı Eserlerin Engellenmesi
4.Görüldü damgalı yazılara, Dilekçe, Faks veya Mektuplara El Konulması veya bunların engellenmesi
5.Sağlık Hakkının İhlali
6.OHAL Kaynaklı hak İhlalleri ve İşkence vakıaları
Başlıklarında uzun bir rapor sunan Aylin, yaşanan hak ihlallerinin işkence boyutuna ulaştığını sözlerine ekledi.
Aylin, “Darbe teşebbüsünün ve OHAL ilanının üzerinden bir buçuk sene gibi bir geçmiş olmasına rağmen toplumsal muhalefete yönelik baskı nedeni ile tutuklamaların aralıksız sürdürülmesi kapasitesi yetersiz olan cezaevlerindeki aşırı doluluğu arttırmaya devam ettirmektedir ve bu durum cezaevlerini yaşanılmaz bir yere dönüştürmüştür” ifadelerini kullandı.
OHAL KHK’larının verdiği yetki ile mevcut yasal haklardan birçoğunun kısıtlanmış olması da ayrıca üzerinde durulması gereken ciddi insan hakları sorunu olduğunu dile getiren Aylin, hapishanelerde tecrit uygulamaları, her türden keyfi muameleler, işkence ve kötü muamele iddiaları, sürgün ve sevk uygulamaları, keyfi disiplin cezaları, mahpusların sağlık sorunlarının zamanında ve etkili bir şekilde çözülmemesi, ağır hasta mahpusların tedavi edilmemesinin yanı sıra tahliye edilmemeleri gibi sıralayabilecek çok sayıda sorun bulunduğu vurgulandı.