H. Merkezi: Üçü ayı aşkın süredir tutsak olan 11 hak savunucusu, bugün ilk kez mahkemede savunma yaptı.
İstanbul Büyükada’da “hak savunucularının güvenliği” konulu toplantı halindeyken gözaltına alınıp tutuklanan hak savunucuları ilk kez mahkemede savunma yaptı. 9’u tutsak, toplam 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Hak savunucularının duruşması kimlik tespitlerinin ardından başladı. İlk sözü avukatlar aldı. Avukatlar duruşma salonuna alınmayan gazetecilerin ve gözlemcilerin salona alınmasını talep etti. Mahkeme başkanı bu talebi kabul etti.
Mahkeme Başkanı’nın duruşma salonunda SEGBİS açmaması ve beyanları yazdırması üzerine avukatlar, SEGBİS sisteminin çalıştırılmasını talep etti. Talep karşısında Mahkeme Başkanı ise “Dünyadaki tüm uygar devletler kayıtlı mı duruşma yapıyor” diye yanıt verdi.
“Toplantıyı İzmir’de yapsaydık, burada olacak mıydık?”
Duruşmada ilk olarak savunmasını yapan insan hakları savunucusu Özlem Dalkıran, 3 aydan fazladır özgürlüğünden mahrum bırakıldığını söyledi. Bir grup hak savunucusun bilgi arttırmak için yapılan bir atölye çalışmasının nasıl terörle bağdaştırıldığını anlayamadığını kaydeden Dalkıran, stresle baş etmek için bir araya geldiklerini söyledi.
Dalkıran, “Silahlı terör örgütüne yardım suçlamasını reddediyorum. Hayatımı şiddetsizliğe inanarak ve hak savunuculuğuyla geçirdim. Biraz biz kimiz onu söylemek isterim. Burada sanık ve seyirci sandalyelerinde olan herkes farklı mesleklerden olsa da hak savunucusudur. Birbirimizi biliriz, tanırız. Ne acı ki bir bölümüyle birlikte sanık sandalyesindeyiz. Hak savunucuları herhangi ayrım gözetmeksizin hak savunur. Bu nedenle de çoğunlukla ihlale uğrarlar. Bu alanda çalışanlar kendi ruh sağlıklılarını da korumak isterler. Bu atölye de böyle bir atölye. Toplantı gizli değil, kapalıdır. Atölye çalışması kararı IHOP’un (İnsan Hakları Ortak Platformu) Nisan ayı toplantısında alındı. Toplantı için İzmir de düşünüldü. İnsan ister istemez merak ediyor. Biz toplantıyı Mayıs’ta İzmir’de yapsaydık bugün burada olacak mıydık?” dedi.
“Kabul edemem çünkü bir suç işlemedim”
Savunması ardından Mahkeme Başkanı Adem Aygün, Dalkıran’a çapraz sorgusu sırasında ısrarla toplantının yapılması emrini kimin verdiğini, kimin giderleri karşıladığını sorması dikkat çekti.
Verilen aranın ardından çevirmen eşliğinde Peter Steudtner’in savunmasına geçildi.
Hâkim, atılı suçların niteliğini gözeterek Peter’a etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanıp yararlanmak istemediğini sordu. Peter ise bu soruya, “Kabul edemem çünkü bir suç işlemedim” yanıtını verdi.
“Kadın ve insan hakları alanında verilen mücadeleye karşı bir suçlamadır”
Peter’in ardından İlknur Üstün savunma yaptı. İlknur, Türkiye’de istismara karşı ve kadın çalışmaları alanında bir çok çalışma yürüttüğünü söyledi. Üstün, “Yıllarca tecavüze, tacize şiddette maruz kalan kadınların ve çocukların hikâyelerini dinledim. Bunun biriktirdiği stres çok fazla. Eğer kadın ve çocuk hakları için çalışmak suçsa bunu birlikte yaptığım kadın örgütleri hukukçular, vekiller kamu görevlileri de ortaktır. Bugüne kadar yaptığım bütün kadın hakları ve insan hakları çalışmalarının arkadaşındayım. Bu suçlamalar kadın hakları ve insan hakları alanında verilen mücadeleye karşı bir suçlamadır. Beraatımı istiyorum” dedi.
“Bütün suçlamalar Uluslarası Af Örgütü’nün yasal çalışmalarıdır “
İlknur’un ardından duruşma Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in savunmasıyla devam etti. İdil, “Stresle baş etme eğitimine gidip terör örgütüyle nasıl ilişkilendirildiğini anlamıyorum. İddianamedeki bütün suçlamalar Uluslarası Af Örgütü’nün yasal çalışmalarıdır. Herhangi bir toplantının sosyal medyadan duyulmaması gizli olduğu anlamına gelmiyor. Bakanlarla da görüşüyoruz onları da duyurmuyoruz. Af Örgütü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şiir okuduğu için hapse atılmasına karşı da kampanya yapmıştır” diye konuştu.
“Pişman olacak hiçbir şey yapmadım”
İdil savunmasını “Etkin pişmanlıktan yararlanmak istemiyorum. Çünkü pişman olacak hiç bir şey yapmadım İnsan haklarını savunmak dışında bir şey yapmadım” sözleriyle sonlandırdı.