H. Merkezi: KHK ile kapatılan dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman hakkındaki iddianame kabul edilerek, Alayumat ve Akman’a 45’er yıl hapis cezası istendi.
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı (dihaber) muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’la ilgili hazırlanan iddianame Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, her 2 gazeteci hakkında yaptıkları haberleri gerekçe göstererek, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “Örgüte üye olmaz” iddialarından 45’er yıl hapis cezası istedi.
Gazetecilik yapmak suç delili!
Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre Gazeteci Alayumat ve Akman’a gazetecilik faaliyetlerinin tamamı suçlama olarak yöneltilirken, dihaber’de yayınlanan haberleri, makinelerinde bulunan haber fotoğrafları, yapmış oldukları röportajlar, muhabir arkadaşları ile whatsapp grubundan yapmış oldukları haber tartışmaları da suç delili olarak gösterildi.
Dihaber “PKK’ye müzahir bir basın kurumu”
Savcılık, dihaber’in “PKK’ye müzahir bir basın kurumu” olduğunu savunarak, Alayumat ve Akman’ın örgüt üyesi olup, örgütün talimatları kapsamında çalıştıklarını kaydetti. İddianamede savcılık, gazeteciler hakkında topladığı “istihbari” bilgilere yer verdi. Tutuksuz yargılanan Akman için “gazetecilik yaptığı için ilimizde de çok bulunduğu ve açık adresi tespit edilemeyen sol kesime müzahir arkadaşlarının yanında veya günübirlik apartlarda kaldığı yönünde bilgiler elde edilmiştir” değerlendirmesine yer verdi.
İlkokul mezununu Alayumat, üniversiteli gösterildi
İddianamede Alayumat hakkında okumadığı üniversite için şöyle denildi: “Şüphelinin öğrenci yıllarında örgütün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği, ilerleyen süreçte de örgütün oluşumuna göre şekillenerek son süreçte PKK/KCK terör örgütünün gençlik/üniversite yapılanması olan YDG-H (DG-H) adı altında örgüt adına faaliyet gösterdiği yönünde istihbari bilgiler elde edilmiştir” denilmesi dikkat çekti.
MİT sevkiyat yapar ama haberleştiremezsiniz
Savcılık Alayumat ve Akman’ın sınırda yaptıkları haberleri suç delili olarak gösterdi. Alayumat ve Akman’ın bilgisayarlarında bulunan “MİT karargâhında gece sevkiyat gündüz eğitim veriliyor” başlıklı haber ve fotoğrafların iddianamede uzunca yer alması dikkat çekti. Gazeteci Alayumat’ın bilgisayarında konu olan habere ait fotoğraflara “Bulunan fotoğraflardan görüleceği üzere güvenlik güçlerimizin içerde ve dışarıda yapmış oldukları başarılı çalışmaları sosyal medya ve ‘PKK/KCK’ örgütü güdümünde faaliyet gösteren yayın organlarına göndererek ifşa etmesi, Türkiye Cumhuriyeti devletini dış güçlere karşı alenen aşağılamaya ve küçük düşürme amacı içerisinde olması, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı ajanlık faaliyetleri içerisinde bulunması, güvenlik güçlerimizin ve MİT görevlilerinin faaliyetleri ve binaları hakkında terör örgütüne bilgi sızdırarak bunları gazetecilik faaliyeti adı altında aktararak ajanlık yaptığı ve ‘PKK/KCK terör örgütünün’ amacı ve faaliyetleri doğrultusunda hareket ettiği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Tüm haberler örgüt kapsamında
İddianamenin değerlendirme kısmında savcı 2 gazeteci için “Halk tabanında terör örgütüne desteği yükseltmek, örgüte ve silahlı yapılanmasına katılımı arttırmak/teşvik etmek, örgütün ve faaliyetlerinin (sözde) meşru olarak algılanmasını sağlamak, siyaset ve seçimler üzerinde baskı oluşturmak, örgütün bölge halkı üzerindeki baskısını arttırmak şeklinde özetlenebilir. Şüphelilerin eylem ve fikir birliği içerisinde hareket ederek Türkiye Cumhuriyet Devletinin gizli kalması gereken, içerde ve dışarda güvenliğine karşı yapmış olduğu faaliyetleri yasadışı yollarla çekerek veya çoğaltarak dış güçlere veya oluşumlara veya terör örgütlerine aktardığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyetlerinde bulunarak gizli kalması gereken bilgi ve kaynakları ifşa ettikleri ve PKK/KCK terör örgütünün amacı ve faaliyetleri doğrultusunda hareket ettikleri, yine şüphelilerin PKK/KCK terör örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttükleri” savunularak, Alayumat ve Akman’ın cezalandırılmalarını istedi.
Ne olmuştu?
Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 14 Temmuz’da “makul şüphe” gerekçesiyle Antep’in İslahiye ilçesinde gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan iki gazeteci Antep’ten Hatay’a getirilerek, 13 gün burada gözaltında tutulmuş ve 27 Temmuz’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından gazeteci Akman serbest bırakılırken, Alayumat “casusluk” iddiasıyla tutuklanmıştı.