Dünya

Fransa’da 8. Genel Grev günü!

H. Merkezi: Fransa’da iş yasasına karşı başlayan eylemler giderek artarken bugün bu yasaya karşı 8. genel grev ve eylem günü olacak.

Fransa’da hükümetin yeni iş yasasına karşı başlayan eylemler giderek yayılıyor ve bununla beraber farklı çalışma alanlarındaki işçileri, emekçileri, insanları da kapsıyor.. Manuel Valls Hükümeti, yasa konusunda kararlı olduğunu açıklamasına karşın, toplum içerisinde grevlere destek büyüyor. Petrol dağıtımının büyük oranda durduğu ülkede, nükleer santrallerde de iş durduruluyor. Limanlar, demir yolları ve inşaat şantiyelerin de işçiler grev yapıyor. Grevler elektrik kesintilerine de yol açarken işçiler, esnek çalışma, işten atmaların kolaylaştırması gibi haklara yönelik saldırılar içeren yeni iş yasasının geri çekilmesini istiyor.

CGT’nin (Genel İş Konfederasyonu) demir yolları şubesi her hafta çarşamba ve perşembe günleri grev yapma çağrısını yeniledi ve trafiği yavaşlattı. Demir yolu işçileri iş yasasının çekilmesini talep etmenin yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesine dair taleplerini de ifade ediyorlar. Şu ana kadar geri adım atmama konusunda direnen hükümet ve Devlet Demir Yolları Şirketi (SNCF) yönetiminin tavrına karşı işçiler içerisinde en güçlü 4 federasyon, 31 Mayıs’tan itibaren süresiz grev çağrısı yapıyor.

Petrol üretimi durma noktasında, akaryakıt kıtlığı başladı

Ülkede petrol üretimi de durma noktasına geldi. Yaklaşık bir haftadır Fransa’da bulunan 8 rafineriden 6’de üretim tamamen durdu ve diğer ikisinde ise yavaşlatıldı. Pazartesinden itibaren binlerce benzin istasyonun rezervleri tükenmiş, istasyon önünde onlarca metre uzunluğunda kuyruklar oluşmuştu. Çalışma Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde bulunan 12 bin benzin istasyonunun yüzde 20’si tamamen kapanmış durumda. Yolda kalan, işine gidemeyen yüzlerce araç sahibi insan ise esas olarak bu durumun sorumlusu olarak hükümeti görüyor.

Polisin saldırılarının barajları kaldırması ise ülkede ciddi olarak hissedilen yakıt kıtlığına engel olamadı. Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, önce grev yapan nakliyat işçilerine, iş yasasında var olan “fazla mesai ücretlerinin düşürülmesi” maddesinin onlar için geçerli olmayacağını bildirdi, ardından tüm benzin istasyonlarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kamyoncuların geçici olarak çalışma saatlerini uzatan bir kararname yayınladı.

Bu hamle nakliyat işçilerinin grevlere katılmasını kısmen azaltsa da bu sefer de liman ve tersane işçilerin greve katılması, akaryakıtlarda hissedilen kıtlığın giderilmesine engel oldu.

CGT’nin liman ve tersaneler şubesi de işçileri greve çağırdı. Liman ve tersane işçilerinin eylemlere katılması ülkede var olan benzin ve mazot kıtlığını artıracağına kesin bakılıyor. Zira Fransa’nın akaryakıt ihtiyacının yarısı ithalatla sağlanıyor ve bu gemiler esas olarak Le Havre ve Marsilya limanlarına getiriliyor. Marsilya’nın en büyük limanı Fluxel’de pazartesinden bu yana grev var ve limanda hiçbir akaryakıt gemisi yük boşaltmıyor.

Uçak yakıtlarının geldiği Le Havre limanında Çarşamba’dan itibaren işçiler greve başladı. En fazla 2 veya 3 gün sonra onlarca uçağın yakıt eksikliğinden dolayı açmasının engellenmesi bekleniliyor.

Bu arada Fransa Havayolları’nda pilotların grev çağrısından sonra hava kulelerinde çalışan kontrolörler de 3-5 Haziran günlerinde greve gideceklerini açıkladılar. Kontrolörler arasında örgütlü tüm sendikalar grev çağrısına katıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu