Paris’in Nanterre Banliyösünde polis tarafından katledilen, 17 yaşındaki Nael için Fransa Avrupa Türkiyeli İşçiler Federasyonu Komitesi (ATİK) ve Fransa Yeni Demokratik Gençlik (YDG) ortak bir açıklama yaptı.
“Fransa’da Polis Şiddetine Son!” başlıklı açıklamada, “Fransa’nın başkenti Paris’in kuzey batısındaki Nanterre banliyösünde polisin, dur emrine uymadığı gerekçesi ile 17 yaşındaki Nael adlı bir genci öldürmesini kınıyor ve artan polis şiddetine son verilmesini istiyoruz” denildi.
‘Polis, 2022 yılında 13 kişiyi öldürdü’
Uzun yıllardır, özellikle göçmenlerin yaşadığı banliyölerde polisin provakatif davranışları nedeniyle ölümle sonuçlanan bir çok olay yaşandığını kaydeden açıklama, “2017 yılında, çıkartılan yasa ile polislerin silah kullanma yetkileri genişletilmişti. Yasaya göre polisler tehdit arz eden ve kaçmakta olan şüphelilere iki uyarı sonrasında ateş açabilecek. Ateş açma yetkisi benzer şekilde tehdit arz eden ve gözaltındayken kaçan şüpheliler ile dur ihtarına uymayan araçları da kapsıyor. Yetkileri genişletilen polis, bu yasaya dayanarak 2022 yılında “dur ihtarına” uymadığı gerekçesi ile 13 kişiyi öldürmüştü. Aynı gerekçelerle bu yıl öldürülen ikinci kişi de Nael oldu” ifadelerine yer verildi.
Önceki yıllarda onaylanan “Genel Güvenlik Yasası” ile toplumsal olaylarda polisin fotoğraflarını çekmenin suç sayıldığını, polise sadece şüphe gerekçe gösterilerek insanları tutuklama yetkisinin de verildiğini altını çizen açıklama, “Yine gösterilerde drone ile takip yetkisi de verilmişti. Kamusal alanlarda ve gösteri, yürüyüş, konser, sergi gibi geniş kitlesel etkinliklerde ise polise güvenlik çemberi oluşturma ve detaylı arama yetkisi verilmişti. Genel Güvenlik yasası, polis şiddetine yol açacağı ve özgürlükleri kısıtlayacağı gerekçesiyle ülkede aylarca süren protesto gösterilerine neden olmuştu” ifadeleriyle devam etti.
Polis şiddetinin giderek daha arttığının vurgusunun yer aldığı açılama, “Bu şiddete karşı demokratik hakkımızı kullanarak karşı gelmeliyiz. Temel haklarımız başta olmak üzere, dayandıkları yetkilerle insanların yaşam hakkına saldıran polis şiddetine son verilmeli ve buna izin veren yasaların kaldırılması gerekmektedir. Baskıcı Yasalara Son! Polis Şiddetine Son!” sözleriyle sonladı.