H. Merkezi: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, çatışmalardan kaynaklı iç göçe maruz kalanlar ve mülteci durumuna düşenlerin sayısında rekor artış yaşandığın bildirdi.
BM mülteci komiseri Filippo Grandi, komiserliğin yıllık raporunda 65,6 milyon kişinin çatışmalar nedeniyle yerlerinden olduğunu açıkladı. 2015 yılında bu rakam 65,3 milyon olarak açıklanmıştı.
BM’nin verilerine göre dünyada bugün ortalama her 113 kişiden biri kendi köklerinden kopmuş durumda. 2016 yılı sonu itibariyle iç göçe maruz kalanların sayısı 40,3 milyona ulaştı. Suriye, Irak ve Kolombiya, iç göçün en fazla yaşandığı ülkelerin başında geliyor.
22.5 milyon mülteci var
Yarısı çocuk olmak üzere toplam 22,5 milyon kişi de mülteci durumuna düştü. Mülteci sayısı, bugüne kadarki en yüksek düzeyi ifade ediyor.
2011’den beri savaşın yaşandığı Suriye, en fazla mülteci yaratan savaş olarak belirtildi. Bu ülke, dışarıya 5,5 milyon göç verdi. Sadece 2016 yılında BM verilerine göre 825 bin Suriyeli mülteci olarak kaydedildi.
Güney sudan’da alarm zilleri çalıyor
Raporda özellikle Güney Sudan’ın durumuna dikkat çekildi. Güney Sudanlı mülteci sayısı yüzde 64 oranında artış gösterdi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, hızlı bir şekilde kötüleşen Güney Sudan’ın durumu için alarm zilleri çaldı.
2011’de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan’da, Aralık 2013’te iç savaş başladı. Bu savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetti, 3,7 milyonu aşkın kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı.