Garê’de yenilgiyi tadan TC devleti, bunun rövanşını nasıl ve nerede alacak? Garê, tek başına TC devletinin “esirlerini kurtarma” hamlesi değildi.
TC eğer alanda tutunabilseydi çapını oldukça genişletecekti. Ancak “Çarşamba Müjdesi” faşist iktidar için altından kalkamayacağı bir yüke dönüştü.
Ve bunu tersine çevirmek için çok kolay refleks alacağı bir yalan ile kardeş parti CHP’yi de yanına alarak en üst perdeden “PKK esirleri infaz etti” yalanına can simidi gibi sarıldı.
İktidarın bu gibi savaş “kahraman”lıklarına ve operasyonlara ihtiyacı var. Var olan tıkanıklığın, pandemi koşullarının halk üzerinde yarattığı ekonomik baskının kendilerine dönmemesi için buna mecburlar.
Garê yenilgisi, sistemin büyük bir başarısızlık örneği ve gerillanın büyük zaferidir. Gerilla, bir tim ile NATO’nun ikinci büyük ordusunu dumura uğratmış ve alandan çıkmak zorunda bırakmıştır. Sadece iyi örgütlenmiş bir tim…
Garê saldırısını savaşın farklı yönleriyle de ele almak gerekir. TC’nin Garê saldırısı öncesinde özellikle Rojava Dêrik hattına yönelik planlamaları vardı. Saldırı öncesi özellikle Dêrik alanında uzun süre keşif faaliyeti yürütmüştü.
Saldırıdan kısa bir süre önce bunun deşifre edilmesi üzerine Dêrik planlaması durmak zorunda kalmıştı. Özellikle Dêrik-Şengal ve Garê hattı, TC devleti için öncelikli bir planın parçası olarak yerini koruyor. Rojava ve Irak Kürdistanı arasındaki hattı kesmek için Dêrik ile Şengal’i işgal etmesi mecburidir. Zaten bunu kendileri de açık açık ifade ediyorlar.
Yalnız bunun yanı sıra TC devletinin Suriye devleti ile birlikte üzerinde çalıştıkları belli planlamalar da vardır. TC özellikle Eyn Îsa, Til Temir, Zirgan, Kobanê gibi yerleri açıktan tehdit etmeye devam ediyor.
Yaklaşık 3 aylık bir süredir Eyn Îsa hattında gerilim yüksek. Zaman zaman TC devletine bağlı çetelerinin sızma ve saldırı girişimine QSD savaşçılarının da karşılık vermesi ile devam eden bir süreç işlemektedir. Bu süreç, esas olarak Hakan Fidan’ın ara ara Suriye’yi ziyaret edip toplantılar yapmasının ardından artan saldırılarla kendisini göstermektedir.
Rusya’nın Eyn Îsa’daki sessizliğinin sebebi, TC devletinin saldırıları ile QSD’yi, Eyn Îsa’dan çekilip Suriye rejimine bırakmaya zorlamaktır. Bu hafta Rusya, Eyn Îsa’daki 2 noktası ile Til Temir’deki 1 noktasını boşaltmıştır.
Sebep olarak noktalarının etrafından eylemler düzenlendiği ve askerlerinin risk altında olduğu yalanını sunsalar da bu bir blöftür. Ayrıca sonuç olarak noktalarına geri dönmüş durumdadırlar. Aslında “Biz aradan çekiliyoruz. TC devleti gelip işgal ederse biz bir şey yapamayız. Türkler gelmeden burayı rejime teslim edin” baskısı yapmaya devam ediyorlar.
TC, Garê hezimetini örtmek için fırsat kolluyor
Aynı durum Til Temir hattı için de geçerlidir. Ama burada özellikle dikkat çeken nokta, vuruş gücünün Garê yenilgisinden sonra daha da şiddetlenmesidir; özellikle de Til Temir’de.
TC devleti bu yenilginin karşılığında bir şey yapmak zorundadır ve bunu er ya da geç yapacaktır. Uygun koşulları yakaladığında işgal saldırısı devam edecektir. Bunun için uygun boşluklar beklenmektedir. Zaten bu konuda Almanya ve İngiltere gibi emperyalist ülkelerden gerekli her türlü izni almış durumdadır.
Peki Eyn Îsa, Til Temir ve Zirgan neden bu kadar önemli? Eyn Îsa, Kobanê üzerinde hakimiyet kurmanın yalnızca bir cephesi ve M4 yolunu Kobanê’ye giden yol üzerinden kesiyor. Bununla birlikte Rakka’ya açılan bir kapı. Eğer Eyn Îsa düşerse Rakka’ya kadar çok ciddi direniş alanları yok, ki zaten Rakka R.T.Erdoğan’ın dilinden düşmüyor.
Til Temir hattı da Eyn Îsa kadar önemli. Serêkaniyê, Hesekê, Qamışlo, Zirgan ve Halep’e giden yolların üzerinde duran bir kasaba. Yani M4 yolu üzerinde hakimiyet kurmak için önemli bir yer. Aynı zamanda Hesekê’ye giden yol da buradan geçiyor.
Til Temir, diğer kasabalara nazaran çok milliyetli bir yer. Kürt, Arap, Asuri, Süryani ve Ermenilerin yoğunluklu yaşadığı bir kasaba. Diğer bir bölge Zirgan. Til Temir’e 35 km uzaklıktaki bu kasaba, Qamışlo-Til Temir yoluna paralel bir hat tutuyor ve buranın düşmesi Til Temir-Qamışlo yolunun da denetime girmesi anlamına geliyor. TC devleti buralara dair ciddi bir yoğunluk içerisinde.
Tekrar vurgulamak gerekirse, Garê yenilgisi sonrasında özellikle bu alanlarda keşif hareketliliği ile sık sık obüs ve ağır silahlarla saldırılarını artırdı. Şu an dönen pazarlıklara dair ciddi bir çıkarım yapmak çok zor olsa da Eyn Îsa’da TC’nin önünü açarken El Bab’da rejimin ciddi bir yığınağı söz konusu.
TC’nin İdlib’de birçok gözlem noktasını boşaltıp başka yere kaydırmasını da belli pazarlıklara dair bir ipucu olarak okumak lazım. Ara ara TC devletinin Minbic üzerindeki saldırılarını da bir refleks yoklama hareketi olarak görmek gerekir.
Şu an belli pazarlıklar dönüyor ve bu pazarlıklara paralel olarak TC devleti, Rojava’da kendisine zafer kazandıracak boşlukları arıyor. Kendisini Eyn Îsa’da deniyor, sonuç alamıyor ancak fırsatını bulduğunda işgalini gerçekleştirmek isteyecektir. Ama bu sefer Serêkaniyê’de, Gre Spi’de aldığı sonucu alamayacaktır. Garê zaferinin sadece Garê ile sınırlı kalmadığını görmek gerekir. Bu zafer bütün halka ve güçlere büyük umut olmuştur. Özellikle de Rojava halkına...