Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar’ın, Şenyaşar ailesine dönük gerçekleştirilen katliama ilişkin işleyen cezasızlık sürecine karşı başlattığı adalet arayışı, birinci yılını doldurdu. İki kişinin başlattığı bu adalet talebi aradan geçen sürede milyonların da adalet talebine dönüştü.
Katliamın gerçekleştirildiği tarihten bu yana 4 yıl geçmiş olmasına rağmen hala dosyada gizlilik kararının bulunuyor oluşu ve herkesin gözleri önünde işlenen katliam gerçekliği bir yanda dururken dosyanın soruşturma aşamasını geçememiş oluşu AKP-MHP iktidarının Kürt ulusuna dönük katliamcı politikalarının bir yansımasıdır.
Tüm bu hukuksuzluğa, bütün halkın önünde güya hukuksal süreç işletiliyormuş gibi sergilenen tiyatroya ilişkin Emine ve Ferit Şenyaşar’ın adalet arayışı bir çığlık gibi yankılanarak büyüyor. Bir cezasızlık sürecine dönüşmüş olsa da katliam, yargı eliyle devam ettiriliyor olsa da Emine Şenyaşar’ın adalet çığlığı ülkenin dört bir yanında duyulmuş durumda: “Gerekirse adalet sarayının temelini ellerimle kazarak adaleti bulacağım.”
Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu üçü Şenyaşar ailesinden olmak üzere 4 kişi yaşamını yitirmişti.
Yaralılara dönük saldırılar, Suruç Devlet Hastanesi’nde de devam etmiş ve bu saldırılarda Adil ve Celal Şenyaşar ile hastanedeki çocuklarını görmeye giden baba Hacı Esvet Şenyaşar yüzlerce insanın gözleri önünde katledilmişti.
Olaya dair yürütülen soruşturma, saldırılar aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyeri dosyası ile ilgili açılan davada Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi.
Hastanede yaşanan katliama dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı devam ediyor. Katliamın herkesin gözleri önünde yaşanmasına ve delillerin kolayca toplanabilecek durumda olmasına karşın 4 yıldır dosyada gizlilik mevcut ve hala dosya soruşturma aşamasından kovuşturma aşamasına geçilebilmiş değil. Dosyada hiçbir somut gelişmenin yaşanmıyor olması ve Fadıl Şenyaşar’a ceza verilmesine karşı Emine Şenyaşar ve saldırılardan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar, 9 Mart 2021 tarihinde Urfa adliye binası önünde adalet nöbetine başladı.
Deniz Poyraz, Dedeoğulları, Garibe Gezer…
AKP’li milletvekilinin ve AKP-MHP faşist iktidarı tarafından korunan katillere yönelik yargı tarafından hiçbir adım atılmazken adalet nöbetine başlayan Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar’a her gün davalar açılıyor.
Şenyaşar ailesine dönük yaşatılan tüm bu süreç göstermektedir ki, katliamlar ve ardından gelen ödüllendirme ve cezasızlık pratiği ruhunu bir bütün olarak faşist iktidarın Kürt ulusuna dönük imha etme politikalarından almaktadır. Aradan geçen zamanda, Deniz Poyraz, Dedeoğulları ailesinin 7 ferdi, Abdullgaffar Dayan, Garibe Gezer… devletin faşist politikaları sonucu katledildi. Bu katliamların tamamında cezasızlık politikaları istisnasız olarak yaşanmakta ve katliamların bütün sorumluları ortaya çıkartılmamaktadır.
Şenyaşar ailesinin 9 Mart’ta iki kişi olarak başlattıkları adalet nöbeti, adalet arayışı bugün milyonların arayışı ve nöbeti haline geldi.
Açlığın, yoksulluğun, yozlaşmış bir dünyanın dayatıldığı bunu kabul etmeyenlerin de katledildiği veya katliamla tehdit edildiği bir coğrafyada bu arayışı hesap sorma temelinde büyütmek temel görevlerimizden biridir. Bu bilinçle Şenyaşar ailesinin başlatmış olduğu adalet nöbetini ikinci yılına girerken büyütelim, hesap sormak için örgütlü gücümüzü yükseltelim, örgütlenelim.
2022 Newroz ateşini, Şenyaşar ailesinin öfkesiyle büyütelim!
Bugüne kadar yaşanan bütün gerçeklikler, yargının da “kolluğunda”, düzen partilerinin de Kürt ulusuna dönük katliamlarda faşizmin bir korosu gibi hareket ettiğini göstermektedir.
Bu nedenle en basit hak arayışından, gözler önünde işlenen bir katliama kadar eğer gerçekten, gerçek sorumlulardan hesap sormak istiyorsak devrimci mücadeleyi yükseltmek zorundayız. Şenyaşar ailesi hak arayışının birinci yılını geride bırakırken, 2022 Newroz’u da yaklaşmaktadır.
2022 Newroz ateşini, Şenyaşar ailesinin öfkesiyle büyütelim.