İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçileri arasında örgütlü Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube ile CHP’li büyükşehir yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz haftalarda tıkandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Başkanı Cemil Tugay, 6 bin 200 kamu emekçisini ilgilendiren sosyal denge tazminatlarının yasal sınırın üzerinde imzalanmasına ilişkin meclisten yetki almıştı. Ancak aylardır süren TİS krizi hâlâ çözüme kavuşturulamadı.
Belediye Başkan Cemil Tugay yasal sosyal denge tazminatı üzerinde bir ödeme yapamayacağını dile getirdi.
Belediyede çalışan kamu emekçileri ise iş yerleri olan Kültürpark 1 No’lu holde bir araya gelerek, “Grevli özgür toplu sözleşme” ve “Oyalama değil toplu sözleşme” sloganları ile holleri dolaştı. Yürüyüş sonrası gerçekleştirilen basın açıklamasında Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş konuştu.
“Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz”
Toplu sözleşme sürecine dair bilgi veren Keleş, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri 8 Temmuz 2024 tarihinde şubemizi toplantıya davet ederek, Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’ın belediye meclisinden yasal sınırın üzerinde toplu sözleşme yapma yetkisi almak üzere önerge vereceğini ve önergenin belediye meclisinde kabul edilmesi ile toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade etmiştir. Sendikamız bu durumu sorunun çözülmesi yönünde atılan somut bir adım olarak değerlendirerek eylemlilik sürecini durdurmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere, derdimiz kimseyi yıpratmak değil kazanılmış haklarımıza sahip çıkmaktır” ifadelerini kullandı.
Kazanılmış haklarından söz eden Keleş, “6 adet ikramiye, 6 adet halkın bakkalı, temmuz ayında yapılan memur maaş artışı, ikramiye, kadın emekçilerin ayda bir gün kullandığı regl izni hakkı, erkek emekçilerin yasal olarak kullandığı 10 günlük babalık izninin ardından 10 gün daha babalık izni hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin tüm belediye emekçilerine belediye tarafında verilmesi gibi birçok sosyal haklarımızdır” dedi.
Meclisten yetkinin alındığını hatırlatan Keleş, “Hukuki olarak belediye meclisinde grubu bulunan tüm partiler oy birliği ile Sayın Tugay’a yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapma yetkisi verdi, ortada sorun yaratacak bir neden kalmamıştır. Ancak Sayın Tugay’ın önerdiği tekliften anlaşılıyor ki, amaç mevcut hakları korumak değil, koruyormuş süsü vererek 21 ay boyunca sabit kalmasını önererek, haklarımızın enflasyon karşısında erimesini sağlamak olduğu görülmektedir. Ülkemizde hiper enflasyonun yaşandığı bir dönemde, bir ürünü ikinci defa almaya gittiğinizde aynı fiyata bulamadığınız zamanlardan geçerken, Sayın Tugay’ın önerisini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerinin 2025 yılı sonunda yasal sınırın altında kalacağı çok açıktır” dedi.
Keleş, kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini ekleyerek, Tugay’ı iletişim kanallarını açık tutmaya davet etti.