Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından yıllık olarak hazırlanan ve bu seneki başlığı ‘Değişen Dünyada Aile’ olan Dünya Kadın İlerleme raporu yayınlandı.
Raporda, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin kendi evleri olduğu belirtildi.
“Hukukta kadınlara yönelik ayrımcılığın azalması konusunda büyük ilerlemeler görüyoruz ancak beklendiği üzere aile yasalarındaki değişim oldukça yavaş” diyen BM Kadın Birimi Genel Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, şunları söyledi:
“Aile içi şiddetin şaşırtıcı derecede yaygınlaştığını gösteren istatistikler, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin evleri olduğunu gösteriyor.”
2017’de işlenen kadın cinayetlerinden yüzde 60’a yakınında katilin aile üyelerinden biri olduğunu gösteren rapora göre, her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor.
15-49 yaş arasındaki beş kadından biri, önceden veya şu anda birlikte olduğu partneri tarafından fiziksel şiddet veya cinsel istismara maruz bırakıldığını ortaya koyan rapora göre, kadına yönelik şiddet ‘her alanda ve ciddi seviyede’.
Her 10 ülkeden sadece dördü evlilik içi tecavüzü suç sayıyor
Euronews’in aktardığı rapora göre her 10 ülkeden sadece dördü evlilik içi cinsel saldırıyı suç olarak tanımlıyor.
ABD, Britanya ve Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu 50’den fazla ülkede kadına evli olduğu erkek tarafından tecavüz edilmesi suç sayılırken, Asya’nın büyük çoğunluğunda benzer yasal düzenlemelerin yapılması için kampanyalar yürütülüyor.
Pek çok ülkede de erkekler cinsel saldırıda bulundukları kadınlarla evlenerek yargılanmaktan kurtuluyor.
Mısırlı kadın hakları aktivisti Marwa Sharafeldin, “Evlilik içi tecavüz, Müslüman ülkelerde aile hukuku açısından çok hassas bir konu” diyor. (Haber Merkezi)