Almanya’nın başkenti Berlin’de SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyon hükümetinin kiralara 2025 yılına kadar dondurma yönündeki kararı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine binlerce kişi kararı protesto etti.
Neukölln ilçesinde bulunan Hermannplatz’de bir araya gelen eylemciler tencere-tavalarla ses çıkararak Kreuzberg’e kadar yürüdü. Kiracı inisiyatifleri temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Mahkemesi’nin fahiş kiraların önünü açmasını eleştirdi.
Anayasa Mahkemesi verdiği karara gerekçe olarak, kiraları dondurulma kararının federal hükümetin yetkisinde olmasını, dolayısıyla Berlin eyalet hükümetinin buna yetkisinin olmadığı belirtti. 2020 yılında yürürlüğe giren ve 2025’de kadar geçerli olması planlanan kiraların dondurulmasında esas olarak Haziran 2019’daki kiralar esas alınmıştı. Bunun üzerine CDU ve FDP partilerine üye bir grup milletvekili karara itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’nde başvurmuştu.
Kararla birlikte, bir örnek uygulama olan Berlin’de kiraların 5 yıl boyunca dondurulması uygulaması da iptal edilmiş oldu. Karar Berlin’de yaşayan 1,5 milyon kiracıyı ilgilendiriyor. Bavyera eyaletinde de kiraların dondurulması gündeme gelmişti.
Başta CDU ve FDP’li politikacılar ile konut tekelleri kararı sevinçle karşılarken, Berlin Senatosu Başkanı Michael Müller, kira üst sınırının kaldırılmasıyla oluşan geri ödemelerin kiracılara dokunmayacak şekilde nasıl olabileceğini araştıracaklarını, en yakın zamanda bu alandaki ana aktörleri masaya davet edeceklerini ve bu konuda konuşacaklarını söyledi.
Berlin’de 43 bin 171 konutu bulunan Vonavia tekeli, kentte bir gerilimin olmaması için 10 milyon Euro tutarındaki geri ödemeyi talep etmeyeceği açıklaması yaptı.
Konuyla ilgili olarak Junge Welt gazetesinde yer alan habere göre kiracı inisiyatifleri, Anayasa Mahkemesi’nin kararını geçersiz hale getirmek için federal düzeyde bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor. Böylece, federal düzeyde hükümet tarafından bir düzenlenmenin yapılması talep edilecek. Alman Kiracılar Birliği Başkanı Lukas Siebenkotten, bir çok kentteki fahiş kira artışlarının da bu yolla durdurulabileceğine dikkat çekti. Sendikalar ve Sol Parti de bu yönde açıklamalarda bulundular.
Kararla birlikte Berlin’deki konut tekellerinin en kısa zamanda kiralara fahiş zam yapması bekleniyor. Berlin’de ayrıca özel şirket “Deutsche Wohnen”e ait 116 bin konutun kamulaştırılması için bir imza kampanyası ise devam ediyor. Kampanyanın hedefine varması kurumunda konutlar Berlin eyaleti hükümeti tarafından şirketten satın alınarak kamulaştırılacak.
Başkent Berlin’de son bir kaç yıldır kiralara yapılan fahiş zamlar ve yeniden yapılanma adına emekçilerin kent merkezlerinden sürülmesine karşı güçlü kiracı inisiyatifleri kuruldu. Sürekli eylem ve etkinlik kapan inisiyatifler içerisinde çok sayıda Türkiye kökenli de bulunuyor. Federal Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile birlikte kentler düzeyindeki kiracı inisiyatiflerinin birleşerek güçlü birlikler kurması bekleniyor. Federal Anaysa Mahkemesi’nin kararı ve “Deutsche Wohnen”e ait konutların kamulaştırılması için süren kampanya, Berlin eyaletinde eylül ayında yapılacak seçimlerin en önemli konuları arasında olacağı bugünden ifade ediliyor.