DünyaLGBTİ+

Belçika’da homofobik paylaşımlar yapan Türk imam sınır dışı edilecek

Belçika’da Diyanet İşleri’ne bağlı bir caminin Türkiye’den gönderilen imamı, yaptığı homofobik paylaşımlar sonrası tepki çekti. İmamın sınır dışı edileceği açıklandı

Belçika’da Diyanet İşleri’ne bağlı Yeşil Cami’nin (Groen Moskee) imamı homofobik paylaşımlar nedeniyle sınır dışı edilecek. Hükümet ayrıca Yeşil Cami’nin ruhsatının iptal edilmesi için yasal işlem başlattı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Genk şehri yakınlarındaki Houthalen – Helchteren’de bulunan Yeşil Cami’nin imamı, Facebook hesabından “eşcinselliğin hastalık olduğu, çürümeye yol açtığı ve İslam tarafından yasaklandığı” görüşünü ayrımcı bir dille anlatan bir mesaj paylaştı. İmam, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın tartışmalara neden olan eşcinsellik karşıtı vaazını da hatırlattı. “Eşcinsellik kapitalizm ve demokrasi virüsüdür” yazan bir takipçisine de teşekkür etti.

Soruşturma açıldı

Federal hükümetin İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sammy Mahdi, bu açıklamaların ardından, üç yıldır Belçika’da olduğu belirtilen imamın oturma iznini uzatmama kararı aldıklarını açıkladı. Belçikalı bakan, “Toplumumuza nefret ekmek için gelenlerin burada yeri yoktur” dedi. Belçika hükümetinin, oturma izni uzatılmayan Türk imamdan ülkeyi terk etmesini isteyeceği belirtildi.  Belçika makamlarının, eşcinsellik karşıtı görüşleri nedeniyle, imam hakkında, “kamu düzeni ve ulusal güvenliğe zarar verebileceği” gerekçesiyle soruşturma başlattığı da belirtildi.

Caminin ruhsatı iptal edilebilir

Flaman İç İdaresi ve Uyum Bakanı Bart Somers de, Yeşil Cami’nin ruhsatının iptali için yasal işlem başlattı. Somers, “lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) toplumuna yönelik nefret ve ayrımcı mesajlar yaydığı gerekçesiyle, Yeşil Cami’nin ruhsatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Houthalen – Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans ise belediye meclisinin Yeşil Camii konusunu ciddi şekilde değerlendireceğini söyledi. Belediye başkanı, “Demokratik, anayasal devlete karşı gelen ayrımcı mesajlar kabul edilemez. Belediyemiz, eşitliğe ve hoşgörüye büyük önem veriyor” dedi.

Yeşil Cami yönetiminden bir yetkili ise BBC Türkçe’ye, Belçika hükümetinin aldığı karar nedeniyle ‘şaşkınlık içinde kaldıklarını’ belirterek, perşembe günü gerekli yasal girişim için avukatla görüşeceklerini söyledi. Cami derneği yöneticisi, suçlamalara hedef olan imamın ismini, “Bilmiyorum, unuttum” diyerek ısrarla söylemekten kaçındı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu