DünyaKadın

Avrupa’nın birçok yerinde kadınlar 8 Mart’ta sokaktaydı

Alanlara çıkan kadınlar, erkek-devlet sistemine karşı mücadeleyi yükselttiler.

Avrupa’nın birçok noktasında kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde alanlardaydı. Koronavirüs pandemisinin tüm yükünün kadınlara yüklenmesine, kadına yönelik şiddete ve cinsel saldırıya karşı kadınlar binlerle seslerini yükseltti. Avrupa’da faaliyet yürüten Yeni Kadın’ın katılım gösterdiği eylemleri derledik.

Zürih’te kadınlara saldırı

İsviçre’nin Zürih kentinde, dün saat 15.30 sıralarında yeni ismiyle Nu Una Menos Platz’da (Bir kadın daha eksilmeyeceğiz alanı) bir eylem gerçekleşti. Pandemiyle birlikte gelen kısıtlamalara rağmen, kadınlar sokaklara döküldü. Taleplerini dile getirmek için hiçbir engel tanımayacaklarını söylediler. Özellikle böylesine önemli kazanılmış bir günde seslerini daha fazla yükselteceklerini ve buna kimsenin engel olamayacağının vurgusu yapıldı.

Eyleme aralarında Yeni Kadın’ın da bulunduğu bir çok göçmen ve yerel ağırlıklı olarak Feminist kadın örgütlerinin olduğu yaklaşık 600 ila 700 civarında kadın katıldı.

Eylem öncesi kadınlardan önce polisler, Tomalarla, Robocoplarla ve birçok Polis arabasıyla alanda yerlerini aldılar. Ufak ufak gelen kadın gruplarına sürekli olarak alanın terk edilmesi noktasında uyarılarda bulundular. Alandakilere kimlik sorgulaması yapıldı, isimler kaydedildi ve alanı terk etmemeleri dahilinde tehditler savruldu. Kadın gruplarının yavaş yavaş çoğalmasıyla, polis, alandaki yolları kapatmaya başladı.

Kadınlar sloganlar eşliğinde halaya durdular. Polisler aralardan teker teker yakaladıkları aktivistlere zor kullanarak, hırpalayarak gözaltına almaya çalıştılar. Polisin bu zorbalığına karşı, Yeni kadın aktivistleri başta olmak üzere, diğer kurum aktivistleri bu zorbalığı engellemeye çalışarak önemli bir örnek duruş sergilediler. Polisler kadınların dayanışmasına yakıcı spreyle karşılık vererek ayrıca arbede yaşanmasıyla  aktivistler uzaklaştırıldı. Kurtarılmak istenen Aktivistlerden iki kadın gözaltına alınırken biri polislerin elinden alındı.

Hemen akabinde kadınların başka bir yöne dağılmasıyla polis zinciri kırıldı ve bir yürüyüş korteji oluşturuldu. Polis bu direniş karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Bölgede yürüyüşler yapıldı, sloganlar atıldı ve en son yeniden aynı alana gelinerek, alan trafiğe  kapatıldı ve  kurum bildirileri okundu, talepler dile getirildi.

Nurnberg’de 8 Mart: Bu bir savaş ilanıdır

Cumartesi gecesi, Nürnberg’de Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu 8 Mart Platformu ve Feminist grupların çağrısıyla, “Geceleri Geri İstiyoruz” şiarıyla gece yürüyüşü düzenlendi. Saat 21.30 da başlayan yürüyüşe bin civarında kitle katılım sağladı.

Oldukça coşkulu geçen yürüyüş boyunca kadınlar sık sık; “Kein Gott, Kein Staat, Kein Patriarch, 8 März ist alle tage das ist eine Kampf ansage,” (Tanrı yok, devlet yok, patriarka yok, bu bir savaş ilanıdır her gün 8 Mart), “Der Staat schützt mich nicht meiner Schwestern schützen mich” (Beni Devlet değil kız kardeşlerim korur), “Jin Jiyan Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganlarını attılar. Yürüyüş güzergâhı boyunca yer yer yapılan konuşmalar, müzik ve danslar eşliğinde kortej eylemin bitiş noktasına geldiğinde, saatler 24.00’ü gösteriyordu. Miting alanında yapılan konuşmalar ve canlı müzik sonrası eylem sona ererken, ertesi gün (07.Mart Pazar) saat 14.00’de yapılacak oturma eylemi ve sonrasında da gerçekleştirilecek 8 Mart yürüyüşüne çağrı yapıldı.

Mulhouse’da 8 Mart yürüyüşü

“Collectif Féminist 68” inisiyatifiyle gerçekleştirilen kadın yürüyüşü çok canlı ve renkli olarak gerçekleştirildi. İçinde Yeni Kadın’ında yer aldığı Türkiyeli ve Fransız devrimci ile feministlerininde yer aldığı kadın platformu, sürekliliği olan ve belli dönemlerde çeşitli etkinlikler organize eden ve bunun mücadelesini veren bir oluşum. 3-4 seneden beri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ve artan kadın cinayetleri sebebiyle sokaklarda görünür olmak bir tercihden ziyade zorunlu hale geldi.

Pandemiye rağmen özellikle Türkiyelilerden önemli bir katılım vardı. Artan baskılar ve kadın cinayetleri , ücret eşitsizliği, ekonomik krizle beraber kadın nüfusunda artan işsizlik ve yoksulluğa dikkat çeken konuşmalar yapıldı. Slogan ve şarkılar eşliğinde şehrin en işlek merkezinde kadınlar tarafından dans gõsterileri yapıldı. Pazartesi günü 8 mart gününde bu eylemin bir devamı olarak çalışan ve çalışmayan kadınlar şehrin merkezinde ücret eşitsizliğini protesto etmek için saat 16h30′ da bir basın açıklaması gerçekleştirecekler.

Strasbourg

Bu yıl düzenlenen etkinlik saat 14.00’te kitlenin Place de Etoile’da toplanması ile başladı. Fransız kadın kurumları, feministler, Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Dostluk ve Kültür Evi Kadın Komisyonu, Yeni Kadın gibi örgütlerin katıldığı eylemde sık sık “Jin, Jiyan, azadi, ve La femme, La vie, La liberte” sloganları atıldı. Eylem miting sonunda yapılan konuşmaların ardından başarıyla sonlandırıldı.

Villingen’de 8 Mart eylemi

6 Mart Cumartesi günü saat 10.30’da Villingen’de Courage ve Yeni Kadın’ın çağrısıyla yerli ve göçmen kadınlar çarşı merkezinde toplandılar. Müzikal, tiyatral kültürel etkinliklerle renklendirilien ve konuşmalarla taleplerin dillendirildiği bir 8 Mart mitingi gerçekleştirdiler. Mitingde Courage ve Yeni Kadın, yaptıkları konuşmalarda pandemi sürecinde gözle görülen bir artışın yaşandığı kadın emeğinin sömürüsüne, şiddete, istismara, tacize, tecavüze dikkat çektiler.

Yeni Kadın, kadının görünen görünmeyen emeğinin değerini açığa çıkartmak ve kadınların emeklerini sahiplenmek için 8 Mart’ta grev çağrısı yaptı. Yapılan konuşmalardan sonra, tek kişilik tiyatro gösterisiyle kadınların maruz kaldıkları şiddet anlatıldı. Villingen müzik okulundan katılan genç bir arkadaşın çaldığı trompet de ilgi topladı. Bir buçuk saat süren eylem, Pazartesi günü Schwenningen’de buluşmak üzere dağıldı.

Belçika Antwerpen’de 8 Mart

Belçika’nın Antwerpen şehrinin Groen Plaats meydanı’nda, 6 Mart Cumartesi günü saat 13.30 da, 8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle eylem gerçekleştirildi. HBDH ve KBDH ile birlikte gerçekleştirilen eylemde, bizlerde Yeni Kadın olarak yerimizi aldık. Eylemde kadın katliamlarına, kürtaj yasasına ve toplumsal yaşamın her alanında eşit haklar talep eden sloganlar atıldı. Eylemde Belçikalılar da yer aldı. Ayrıca TJK – E’nin 25 Kasım’dan beri yürüttüğü “Diktatör Erdoğan yargılansın, 100 neden, 100.000 imza” kampanyası için de imza toplandı.

Viyana 8 Mart eylemlerinin startını verdi

Viyana’da 4 Mart Perşembe günü, 8 Mart etkinliklerine start verildi. Saat 14:00’te, Kadın Bakanlığı’nın önünüde 36 kadın kurumu bir miting gerçekleştirdi.

Kadınlar, bir yıldır süren pandemide Kadın Bakanlığı’nın kadınları ve haklarını yeterince gözetmeyişini, kadınlar özgülünde üzerine düşen görevleri yeterince yerine getirmeyişini protesto ettiler.

Kadın Bakanlığı Sessizliğini Koruyor

Kadın örgütleri mitingte yaptıkları konuşmalarda; “bir yıllık pandemi döneminde, Kadın Bakanlığı görevlerini gerektiği gibi yerine getirmemiş, kadınların maruz kaldıkları yoksulluğu, işsizliği, erkek devlet şiddetini görmezden gelmiş, gerkli önlemleri almamıştır. Pandemiyle birlikte yükselen ve bugün neredeyse sadace Viyana’da hemen her hafta bir kadının katledilmesine rağmen, Kadın Bakanlığı hala sessizliğini korumaktadır. Tek başına çocuk büyüten kadınların yaşadıkları sorunlar, bakanlığın hiç gündemine bile girmiyor.

Oysa 2020’de Kadın Bakanlığı’nın Parlamento’da yaptığı bir açıklamada, “Kadın Bakanlığı’nın fonunu yükselterek yalnız çocuk büyüten, zor durumda olan, şiddete maruz kalan kadınlara yardımları yükseltmeliyiz” demişti. Ancak hemen bu vaatlerin akabinde ortaya çıkan Covid 19 pandemi krizinde, kadınlar mağduriyetleri gözetilenler değil, faturanın büyüğünü ödeyenler oldular. Özellikle göçmen kadınların ve son yıllarda gelen mülteci kadınların omuzlarına yüklenen fatura daha da büyüktü. Birçok kadın sınır dışı edildi veya sınır dışı edilme tehditleriyle yüz yüze kaldılar.”

Kadın Bakanlığı Taleplerimizi Duymak Zorunda

Mitingde basının yoğun olması dikkat çekmekteydi. Tüm kadın kurumlarının konuşmaları esnasında AKD adına söz alan arkadaşımız da; “pademinin kadınlara her yönüyle erkek devlet şiddeti, baskı, zulüm, ölüm, yoksulluk, emeğinin inkârı olarak yansıdığını anlattı. “AKD olarak özelikle bu konularda sürekli kamuoyunun dikkatlerini çekmeye çalıştık. Başarılı olduğumuzu, Avusturya basınında geniş yer verildiğini söyleyebiliriz. “dedi… “Bu krizin faturasını biz ödemeyeceğiz, herkese yaşayabileceği kadar ücret ödenmesini talep ediyoruz ve yasal hakkımız olan eşit işe eşit ücret hakkımızın bir an önce pratiğe geçirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca kadına yönelik her türden şiddete karşı bizler alanlardayız, bir adım bile geri atmayız… Kadın bakanlığı tüm bu taleplerimizi duymalı, görmeli ve derhal görevini yerine getirmelidir” diyerek sözlerini sona erdirdi. Atılan sloganlar ve alkışlarla saat 14,30 da son buldu. (Viyana AKD)

İnnsbruck: “Krizinizin Bedelini Ödemiyoruz”

Şubat ayının son günlerinde, İşçi Partisi (PdA), Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Innsbruck, Wiltener Platz’l’de bir miting gerçekleştirme kararı aldı. Komünist Gençlik Tirol (KJÖ Tirol) ve Innsbruck Komünist Öğrenci Derneği (KSV) ile birlikte, “Krizinizin bedelini ödemiyoruz!” şiarıyla miting hazırlıklarına ve kitle çalışmasına start verdiler. Mitinge Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) ve Yeni Kadın da katıldı.

Mitingde Komünist Gençlik adına konuşan Franz Müller, “Komünistler için Dünya Kadınlar Günü, sıradan bir gün ve boş bir ritüel değil, bir mücadele günüdür. Ancak işçi sınıfının katılımı olmadan, tek bir kurtuluş hareketinin hatta bir devrimci hareketin olması mümkün değildir. Dolayısıyla kadın mücadelesinin de merkezinde işçi sınıfının kadınları olmaksızın kadın mücadelesinin nihai hedefi yakalaması mümkün değildir. Tarihler boyudur gericiliğin en karanlık zamanlarında, temel toplumsal yükü kadınlar taşımıştır. Ama mücadeleler ancak işçi sınıfının kadınlarının katılımıyla başarıya ulaşmıştır.” dedi.

Ardından ATİK ve Yeni Kadın adına konuşan arkadaş ise, yaptığı konuşmada; özellikle Avusturya’da artan sömürüye maruz kalan göçmen kadınların durumuna dikkat çekti. “Avusturya’daki yerli kadınlar, erkek meslektaşlarından yaklaşık beşte bir, göçmen kadınlar ise üçte bir daha az kazanıyorlar. Bütün dünyada olduğu gibi Avusturya’da da kadın emeği yok sayılmakta, veya değersiz ucuz, yedek işgücü olarak görülmektedir. Oysa kadın emeği toplumsal yaşamın her alanında hayati öneme sahiptir. Kadın emeğinin olmadığı bir dünya kaosa sürüklenir. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, LGBTİ+ bireylere yönelik nefret suçları karşısında, hükümet ve yargı gereken duyarlılığı göstermeyip, cinsiyet ayrımcı politikalarla şiddeti beslemektedir.” dedi.

Miting geniş bildiri ve el ilanı dağıtımı ve kitlelerle yapılan sohbetler sonrası sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu