Avrupa’nın birçok ülkesinde faaliyet yürüten Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), ayrı dillerde yayınladığı açıklamayla, 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yaptı.
ATİK, 2022 1 Mayıs’ına yoksulluk, sömürü ve Ukrayna’daki savaş yoğunluğunda girildiğini ifade etti. Yaşanan savaşa dair “İşçilerin, emekçilerin ve ezilen halkların hiçbir çıkarı olmayan bu savaş, iki emperyalist blokun kendi aralarındaki yeni pazar paylaşımından başka bir şey değildir” diyen ATİK şunları vurguladı:
“Ukrayna işgali, şimdiye kadar vekaleten süren emperyalist savaşların, artık iki blok arasında bizzat sahada sürecek duruma geldiğini göstermekte. Savaşın başlamasından günümüze kadar, binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarcası yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Şangay birliğinin desteklediği Rusya emperyalizmi ile uzun zamandır savaş kışkırtıcılığı yapan NATO güçlerinin arasındaki bu pazar dalaşı, emperyalist sistemin içinde bulunduğu krizi bölgesel savaşlarla aşmanın çabasıdır.”
Tekeller kazanıyor, işçiler yoksullaşıyor
Yine bu süreçte tekellerin karlarına kar kattığını, buna karşılık işçi sınıfının yoksulluğunun katlandığını belirten ATİK, OXFAM’ın gelir eşitsizliğini anlattığı raporunu paylaştı:
“Dünyanın toplam 2755 milyarderi, pandemi öncesinde 8.6 trilyon olan varlık fonlarının hacmini, 2020’den bu güne kadar 5 trilyon arttırarak 13.8 trilyona çıkarmışlardır. Buna karşın; yoksul nüfusa pandemi sürecinde 163 milyon daha eklenmiştir. Mart ortasında dünya bankasının yayınladığı rapora göre, dünya çapında 3,4 milyar insan yoksulluk sınırı altında yaşarken; 760 milyon insan ise açlık sınırı altında yaşamak zorunda kalmakta. Oxfam verilerine göre, dünya genelinde dakikada 11 insan açlıktan ölmekte.”
Açıklamada, Avrupa’da da son 30 yıldaki en yüksek enflasyon rakamlarına ulaşıldığını belirten ATİK, gıda ürünleri başta olmak üzere en temel ihtiyaçların fiyatlarının katlandığını vurguladı.
“Ortak mücadeleyi büyütmeye, sınıf dayanışmasını yükseltmeye çağırıyoruz”
ATİK, korona pandemisi krizine de değindiği açıklamasında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) pandemide hayatını kaybedenlere ilişkin hazırladığı raporu paylaştı. “WHO, 11 Mart 2020’den günümüze kadar, 5 milyon 940 bin insanın hayatını kaybettiğini açıklarken; bu sayının daha da fazla olabileceğine dikkat çekmişti” diyen ATİK, ölümlerin bu denli yüksek olmasının nedeninde dünya nüfusunun yüzde 57’sinin halen aşıya erişememiş olmasının önemli bir payı olduğunu ifade etti.
Tüm bu yoksulluk, pandemi ve emperyalist savaşlara karşı 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapan ATİK, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Dünya genelinde yaşanan ve işçi sınıfının, emekçilerin, ezilen halkın yaşamını cehenneme çeviren bütün bu gelişmeler, bu yıl 1 Mayıs’ı çok daha fazla kitlesel bir şekilde sokaklarda/ meydanlarda karşılama nedenlerimizdir. ATİK olarak yerli/ göçmen işçi ve emekçileri; Emperyalist paylaşım savaşlarına, esnek çalışmaya, sömürüye, hak gasplarına, yoksulluğa, ücret eşitsizliğine, patriarkaya ve yükselen ırkçılığa karşı, 1 Mayıs’ta alanlarda ortak mücadeleyi büyütmeye, sınıf dayanışmasını yükseltmeye çağırıyoruz.”