Gezi Davası’ndan tutuklu Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliye talebinin reddine karşı, avukatları tarafından yapılan itiraz, Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, Atalay’ın milletvekili seçilmesinin ardından kendisine verilen 18 yıl hapis cezasının durdurulması ve tahliye edilmesi yönündeki başvuruyu reddeden 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararını yerinde buldu.
Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, bu karara karşı yapılan itirazı bire karşı 4 oyla reddetti.
Yasama dokunulmazlığı var
Karara muhalif kalan ve tahliye yönünde oy kullanan Daire Üyesi Özgür Cevahir, Atalay’ın yasama dokunulmazlığı olduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini savundu.
Atalay’ın “mahkum edildiği suçun Anayasa’nın 14. Maddesi kapsamındaki istisna suçlardan olması” nedeniyle tahliye edilmediğini anımsatan Cevahir, “‘Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar’ ibaresinin kapsamına hangi suçların girdiği konusunda kanun koyucu düzenlemesi dışında yargı organlarınca yapılan yorumlarla belirlilik ve öngörülebilirliği sağlamak mümkün değildir. Oysa milletvekilliği görevi demokratik bir siyasal hayatın bahşettiği üstün bir kamusal yarar ve öneme sahiptir.
Tam da bu sebeple milletvekilleri anayasal bir koruma alanına sahip kılınmıştır. Seçilmiş milletvekillerinin ifade özgürlüğünü veya milletvekilliği görevini yerine getirmek için kullandıkları diğer hak ve özgürlüklerine yapılacak ölçüsüz müdahaleler halk iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisini ortadan kaldıracak, seçmen iradesinin parlamentoya yansımasını önleyecektir” dedi.