Türkiye’de bulunan ve İngiltere tarafından “yeniden yerleştirme programı”na kabul edilen Suriyeli 15 LGBT, iki yıldır Türkiye’de yaşamsal tehlike altında kalmak zorunda bırakıldıkları için İngiltere İçişleri Bakanlığına dava açmaya hazırlanıyor.
Guardian’ın haberine göre, LGBT mülteciler, İngiltere İçişleri Bakanlığı hızlı bir şekilde verdiği sözü tutacağını söylemesine rağmen, Türkiye’de tehlike altında bırakıldıkları için yasal mücadele başlatıyor.
“Yeniden Yerleştirme Programı”na çok az sayıda ve özel durumu olan mülteciler dahil ediliyor. Böylece bu kişiler, çok uzun süren sığınma başvuru sürecine girmeden bir başka ülkeye yerleştirilebiliyor. Bu program kapsamında mülteci kabul eden İngiltere dışında Fransa, Almanya, Norveç ve İsveç var. 15 Suriyeli LGBT mülteci de, bu programa kabul edilen “özel durumdaki” mültecilerden. Ancak birçoğu için aradan iki yıl ve daha fazla zaman geçmesine karşın, hala İngiltere’ye getirilmiş değiller.
Gizlenmek zorunda kalıyorlar
Türkiye’de gizli “güvenli” evlerde kalan mülteciler, hayati tehlikelerinin sürdüğünü ifade ediyorlar. Guardian’a konuşan bir LGBT grubu, Türkiye’deki homofobik ayrımcı saldırılardan kaynaklı bu gecikmelerin mülteciler için çok zor geçtiğini söylüyor ve LGBT mültecilerin ikili bir hayat yaşamak ve “güvenli evlerde” gizlenmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
LGBT grup, eşcinselliğin Türkiye’de yasak olmadığını ancak Temmuz 2016’da Suriyeli mülteci Wisam Sankara ve ondan birkaç hafta sonra ise Türkiyeli trans kadın Hande Kader örneklerinde olduğu gibi cinayetler yaşandığına dikkat çekiyor. Ayrıca birçok LGBT mültecinin taşlandığını, sokakta takibe ve saldırıya uğradığı ifade ediliyor.
Eşcinsel mülteciler, tek dertlerinin Türkiye halkı olmadığı, aynı zamanda kendi ailelerinden de gizlendiklerini, kendilerini buldukları anda öldürüleceklerini söylüyorlar.
Umutları kendileri olabilmek ve özgürce yaşamak
İsmini vermek istemeyen eşcinsel Suriyeli mültecilere yardımcı olan bir gönüllü ise durumu şu sözlerle anlatıyor: “Burada geçirdiğim süre boyunca, Tüm LGBTQ Suriyeli mülteciler için yaşamın ne kadar tehlikeli olduğunu gördüm. Homofobik bir ülkede bireysel olarak izole edilmekteler. Onlara yönelik ayrımcılığa, tacize ve fiziksel şiddete tanık oldum. Tanıdığım bir trans kişi, günlerce seks kölesi olarak rehin alındı. 2017’de bu topluluktan biri öldürüldü ve kafası kesildi.”
İngiltere’ye gitmek için bekleyen 15 mülteciyi temsil eden avukatlarından Toufique Hossain ve Sheroy Zaq ise “Bu cesur insanlarla İstanbul’da tanıştık. Bu insanların Suriye’deki evlerinden kaçarkenki umutları kendileri olabilecekleri ve özgürce yaşayabilecekleri bir hayattı.”
Guardian’ın sorularını yanıtlayan bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü ise “münferit vakalar hakkında açıklama yapmadıklarını” ancak “kişilere uygun yerleştirme olanaklarının bulunmasının zaman alabileceğini” söyledi.
(Fotoğraf: Bülent Kılıç/AFP)