DünyaGüncel

Almanya Ulm’de ‘Özgürlüğün Sesi’ sergisi açıldı

“Özgürlüğün Sesi” sergisinin Oberhausen, Oberursel, Köln ve Hamburg’tan sonra beşinci durağı Ulm oldu.

Açıldığı tüm bölgelerde büyük ilgi gören “Özgürlüğün Sesi” sergisi, Yeni Kadın tarafından Almanya’nın birçok kentinde düzenlenmeye devam ediyor. Serginin Oberhausen, Oberursel, Köln ve Hamburg’tan sonra beşinci durağı Ulm oldu.

Türkiye’de politik tutsakların sayısındaki artışa, hapishanelerdeki kısıtlamalara, hak gasplarına, tedavisi yapılmayan, geciktirilen ölümüne birkaç gün kala serbest bırakılan politik tutsaklara dikkat çekmek, Türkiye’de ve dünyada politik tutsakları görünür kılmak için çalışamalar yapan Yeni Kadın, bu sefer de Almanya’da bünyesinde bulunduğu ATİF’in katkılarıyla düzenlenen Görülmüştür Kolektifi’nin ve Redfotoğraf grubunun ortaklaşa hazırladığı “Özgürlüğün Sesi” (Stimme der Freiheit) sergisine ev sahipliği yapıyor.

Serginin Oberhausen, Oberursel, Köln ve Hamburg’tan sonra beşinci durağı Ulm oldu. 11 Kasım’da açılışı yapılan sergi, 12 Kasım’da da Ulm Tohum Merkezi’nde devam etti.

Açılışı bir söyleşi ile yapılan serginin açılış konuşması Yeni Kadın’ın Ulm temsilcisi tarafından yapıldı.

Ardından, ‘Özgürlüğün Sesi’ni Türkiye’nin sınırlarının ötesine taşıyan, Görülmüştür Kolektifi ve Redfotoğraf emekçilerinin ortak çalışmasını ülke ülke, şehir şehir dolaştıran insan hakları aktivisti yazar Adil Okay, hapishanelerdeki son durum hakkında bilgi vererek bir konuşma yaptı.

Hapishanelere ilişkin, ”Türkiye’de 400 hapishane ve 350 bin tutuklu var. Bunların 30 bini yatak olmadığı için yerlerde yatıyor. 12 Eylül döneminde bile 50 bin tutuklu vardı. Nüfus artışı hesaba katılsa bile yine de sayı da en az yüzde yüzlük bir artış var” ifadelerini kaydeden Okay, bu projenin hazırlanması sırasında karşılaştıkları sorunlardan da bahsetti.

Gönderilen mektupların, boya malzemelerinin tutsakların eline geçmediğini, hapishane tarafından depolarda çürütüldüğünü, tutsakların gönderdiklerini söyledikleri mektupların ekibin eline geçmediğini, ortadan kaybolduğunu aktaran Okay, hapishanelerde sanatın her alanında, felsefe alanında da ciddi çalışmalar yapıldığını ve bunların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tutsakların hapishanelerde hazırladıkları dergi çalışmalarına da değinen Yazar Adil Okay, dayanışma çağrısında bulunurken, hapishanedeki koşulların ağır durumunu da anlattı. Yıllarca hücrede kalanların yanı sıra, hasta tutsaklara da değinen Okay, sergide çalışması yer alan ve yaşamını yitiren Halil Güneş’i andı.

50 politik tutsak ve 50 politik fotoğrafçının “Özgürlük sizce nedir?” konulu çalışmanın, “Özgürlüğün Sesi” kitabı, kartpostallar ve “Duvarları Delen Çizgiler” karikatür kitabı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görenler arasında yer aldı.

Görülmüştür ekibinin facebook sayfasını ya da internet sitesini ziyaret ederek mektup arkadaşı da edinebilirsiniz

Sergi, bugün (13 Kasım) Nürnberg’te ve 19 Kasım’da da Frankfurt’ta açılacak.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu