Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla 12.30’da Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.
Yapılan zamları ve eriyen ücretlerini, bütçedeki adaletsizliği işleyen “Geçinemiyoruz” şiarlı pankartın tutulduğu eylemde “Gelirde adalet, vergide adalet”, “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Zam zulüm işkence işte AKP” sloganları atıldı.
Basın açıklamasında ilk olarak art arda gelen zamlar nedeniyle ücretlerin eridiği, faturalara ve temel ihtiyaçlara gelen zamlarla yoksulluğun büyüdüğü ifade edildi. Bunun yanında asgari ücrete dair AKP’nin “düzenlemeyle vatandaşın yüzü gülecek” açıklamasıyla umut tacirliği yapıldığı söylendi. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:
“Ekonomi şahlanıyor diyorlar ama işsizlik, pahalılık şahlanıyor, faturalar, borçlar, zamlar şahlanıyor. Televizyonlarda, gazetelerde anlatılan pembe masallar artık kimseyi uyutamıyor.
“İşçilerin patronlardan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülkede, vergileri bir gecede bir kararname ile sıfırlanan ayrıcalıklı şirketlerin, yurtdışına kaçırdıkları servetlerini biz görüyoruz ama savcılar ve devlet görmüyor.”
Türk-İş’in araştırmalarına göre Eylül ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 3 bin 49, yoksulluk sınırının 9 bin 931 lira olduğu aktarıldı ve şunlar vurgulandı:
“Tablo böyleyken Aliağa’da yaşayan binlerce işçi ve emekçi olarak ‘zamlara, vergide adaletsizliğe ve hayat pahalılığına dayanacak gücümüz kalmadı’ diyoruz… Halk için bütçe istiyoruz. Halkın sağlığı ve refahını, gençlerin eğitimi ve geleceğini önceleyen bir ekonomik program bir an evvel hayata geçirilmelidir”
Açıklamada vergiden muaf insanca yaşamaya yetecek asgari ücret, zamların yasaklanması, doğalgaz, su, akaryakıt ve elektriğe gelen zamların iptal edilmesi, gelir vergisinin %10’a sabitlenmesi, işsizlik fonundan işçilerin asgari ücret düzeyinde yararlanması, emekli maaşlarının en az asgari ücret kadar olması, üniversite öğrencilerinin barınma ve burs sorunun çözülmesi ve son olarak toplu sözleşme ve grev hakkının sınırsız uygulanabilmesi talepleri yer aldı.
Açıklama sıralanan talepler için işçi ve emekçilerin mücadeleye çağrılmasıyla son buldu. (Kaynak: Kızıl Bayrak)