İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan bir yılı aşkın süredir haber alınmazken, MA’dan Diren Yurtsever’in haberine göre Öcalan’a henüz verilen avukat görüş yasağının süresi dolmadan 6 aylık yeni bir avukat görüş yasağı daha verildi.
22 Nisan tarihinde avukat görüş yasağının süresi dolarken, avukatların Öcalan ile görüşme talebiyle Bursa İnfaz Hakimliği’ne 29 Nisan tarihinde yaptıkları başvuru, hakimlik tarafından reddedildi.
Reddedilme gerekçesi ise 13 Nisan tarihinde verilen 6 aylık yeni bir avukat görüş yasağının olduğu öne sürüldü. Yasağın gerekçesi hakkında avukatlara herhangi bir bilgi verilmedi.
Yasağa itiraz edildi
Söz konusu yasak kararı 22 Nisan günü avukatlara bildirilmeden kesinleşirken, avukatlar 6 Mayıs günü Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuru yaparak yasak kararına itiraz etti.
Ne olmuştu?
Öcalan’a 12 Ekim 2021 tarihinde Bursa İnfaz Hakimliği tarafından 6 aylık avukat görüş yasağı verilmişti. Asrın Hukuk Bürosu avukatları bu yasak kararını ise 22 Kasım 2021’de Abdullah Öcalan ve İmralı’da bulunan tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile “derhal görüşme” talebiyle Bursa İnfaz Hakimliği’ne yaptıkları başvuruya verilen yanıt sonucu öğrenebilmişti.
12 Ekim’de verilen avukat görüş yasağı 22 Nisan’da sona erdi. Yasak süresinin dolması üzerine avukatlar müvekkilleri ile görüşmek için yaptıkları başvurulara herhangi bir yanıt alamadı. Bunun üzerine avukatlar 29 Nisan günü bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulundu.
2019’da görüşülebildi
PKK Lideri, kardeşi Mehmet Öcalan ile en son 25 Mart 2021 tarihinde “kesintili” bir telefon görüşmesi yaptı, avukatlarıyla ise en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüşebildi.
Verilen cezalar
Öte yandan İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı da 3 Şubat 2022 tarihinde Abdullah Öcalan hakkında 3 ay aile ziyaretinden yoksun bırakılma kararı vermiş ve bu karar 21 Şubat’ta kesinleşmişti. Avukatlar disiplin cezası kararını 28 Mart’ta Bursa İnfaz Hakimliği’ne aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılması talebiyle yaptıkları başvurunun reddedilmesi üzerine öğrenebilmişti.