Nükleer santral tehdidi altında bulunan bölgeye büyük bir liman inşa ederek çimento fabrikalarının yükleme noktası haline getirilmesi ve termik santral projeleri ile adeta yok edilmek isteniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yayınlan haritalara göre İğneada Dünya’nın üçüncü büyük, Avrupa’nın ise en büyük subasar (longoz) Ormanlarını var eden Efendi Deresi’ne baraj yapılması planlanıyor.
Türkiye’nin birçok bölgesi Uluslararası Sulak Alan Sözleşmesi (RAMSAR) ile koruma altına alınmasına rağmen İğneada Longoz Ormanları bugüne kadar nedense RAMSAR sözleşmesine konu edilmedi.
Termik ve Nükleer santral, Çimento Limanı ve Enerji hatları projeleri ile yok olma tehditi altındaki Longoz Ormanları’na ev sahipliği yapan İğneada’ya bir de baraj projesi eklendi
İğneada tüm Karadeniz’in en uzun sahil şeridine de sahip.
Longoz Ormanları baraj suları altında kalacak
Tarım ve Orman Bakanlığın sitesinde yayınlanan Geodata haritalarında Longoz Ormanları’nın Erikli Gölü ile Efendi Deresi’nin birleştiği yerde ‘Efendi Deresi Barajı’ adıyla baraj projesinin yer alıyor. Barajın yapılması durumunda büyük bir ormanlık alan baraj suları altında kalacak. Bu projenin hayata geçmesi halinde bölgenin ekolojik yapısında büyük bir değişim yaşanacak. Bu değişimle Longoz Ormanları’nın karbon yutak havzası özelliğinde de kayıplar oluşacak.
Öte yandan Türkiye’de avlanan balığın yüzde 20’si bu bölge ve civarında avlanıyor. Baraj projesi gerçekleşmesi halinde Istrancalardan akan derelerin taşıdığı küçük canlıların denize ulaşması engelleneceğinden bölgede balıkçılıkta ciddi analmda gerileyerek.(Haber Merkezi)