Köylüler, tüm ülkede artan maliyetler ve düşük alım fiyatları karşısında isyan bayrağını çekmiş durumda. Traktörleriyle yolları kesen, tarlaları boş bırakan köylüler, halkı süregelen düzene karşı uyarıyor. Sistemin kar hırsı, alın teriyle üreteni, tarlasından, hayvanından ve emeğinden vurmaya devam ederken, buna karşı köylülerin öfkesi giderek büyüyor; traktörleriyle, tarlada kalan mahsulleriyle, borçlarıyla direnişe devam ediyorlar.
Eskişehir: Üretemiyoruz!
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çiftçiler, artan maliyetler yüzünden artık toprağa tohum atamıyor. Boş buğday tarlasına büyük harflerle “Üretemiyoruz” yazan köylüler, maliyetlerin her geçen gün arttığını, bıçak kemiğe dayandığını belirtiyor. Şeker pancarı, mısır, ayçiçeği üretiminde zorlanan köylüler, üretimden koparılmanın eşiğinde.
Maraş’ta traktör konvoyları yollarda
Maraş’ın Afşin ilçesinde domates ve biber üreticileri, ürünlerine alıcı bulamamaktan, artan maliyetlerden dolayı iktidara seslerini duyurmaya çalışıyor. Traktör konvoylarıyla yollara dökülen köylüler, her geçen gün derinleşen krize karşı seslerini yükseltiyor. Köylüler, artık dayanaklarının kalmadığını haykırıyor.
Aksaray: Borçlarımızı ödeyemiyoruz!
Aksaray’da köylüler, borçlarının altında eziliyor. Yükselen maliyetler, değer kaybeden ürünler karşısında köylüler, borç batağına saplanmış durumda. Aksaray merkeze bağlı Armutlu köyünde bir araya gelen çiftçiler, son yıllarda sürekli artış gösteren girdi maliyetlerinin artması ve ürettikleri ürünlerin enflasyon karşısında sürekli değer kaybettiğini ifade ederek basın açıklaması yapıp Aksaray-Adana E90 karayolu üzerinde traktörleri ile eylem yaptı.
Eylemde genç çiftçilerden Halil Demir şunları söyledi:
Genç bir çiftçi olarak bu topraklara sahip çıkmak için çiftçiliği tercih ettim, 8 aydır çiftçilik yapıyorum. 5 yıllık kredi kapsamında şu an düveyi 130 bin TL yıllık taksitle aldık, ama fiyatlar düştüğü için seneye borçlarımızı ödemekte çok zorlanacağız, belki ödeyemeyeceğiz. Aldığımız hayvanı kestirsek bile borcumuzu kapatamayacağız, tekrardan borçlu olacağız. İpotek verdiğimiz arsalarımız gidecek, aldığımız hayvanları kestirsek zarar ederiz. Borçlarımızı ödeyebilmek için malımızı satsak zarar ederiz, satmasak banka haciz kaldıracak. Bir ikilemde kaldık; süt fiyatı düşerken yem fiyatlarına zam geliyor. Yemin yükselişini bir türlü durduramıyoruz, arpa 7 lira, ezme arpa alıyoruz 12 lira. Benim anlamadığım, bu arpa sadece kırılıp bize geliyor, aradaki farkı kim alıyor? Bu yem fiyatlarının yükselişteki hırsızlığı kim yapıyor? Devletin bu duruma bir el atması gerekmekte, yoksa seneye yılbaşından sonra benim gibi genç çiftçiler kalmayacak. Bu işi de 60 yaşındaki bir adam nasıl yapacak?
Niğde: Patatesler tarlada, köylüler borç batağında
Niğde’de patates üreticileri, tarlada kalan ürünlerini maliyetin altında bile satamaz hale geldi. Patates üreticisi bir kadın, “Hasadımız yerde, gübremizin ücretini ödemiyor,” diyerek süre gelen kriz ve iktidarın dayattığı tarım politikalarının kendilerini nasıl yok ettiğini gözler önüne seriyor. Su masrafları, elektrik zamları altında ezilen köylüler, ürünlerini maliyetin altında bile satamayacak duruma gelmiş. Tarımda yaşanan bu kriz, köylülerin alın terini silip süpürüyor, onları borç batağında bırakıyor.
Kocaeli: Çöp tesisine karşı direniş
Kandıra’da yapılması planlanan çöp bertaraf tesisine karşı köylüler, tarıma vurulacak bu darbeye karşı direniyor. Traktörleriyle Kandıra’dan İzmit’e yürümek isteyen köylüler, polisin engellemesiyle karşılaştı. Ancak köylüler yılmadı; Gölcük Yolu üzerindeki eski Uluslararası Fuar Merkezi binasına yönelen çiftçiler, bu tesisin tarım alanlarına vereceği zararı vurgulayarak, rant politikalarına karşı bir direniş yükseltiyor.