Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Nisan’da yaptıkları açıklamada, “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandıkları gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri hakkında, TCK’nın uzun yıllar büyük tartışma yaratan 301. madde uyarınca soruşturma yürütebilmek için fezleke hazırladı.
T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den soruşturma izni talep edilen fezlekede, Birleşmiş Milletler’in (BM) 1948 tarihli kararına göre, “bu tarihten önce yaşanan acı olaylar için ‘soykırım’ ifadesinin kullanılamayacağı, iddianın gerçek dışı olduğu” belirtildi.
10 sayfalık fezlekede 9 sayfa boyunca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğü ile ilgili yorumları sıralandı. Ancak “bir milleti küçük düşürücü nitelikteki açıklamaların bu kapsama girmeyeceği” kaydedildi. Fezlekede, “Meclis’te vekilleri yemin eden hiçbir partinin, milletin aleyhinde olacak eylemlerde bulunamayacağı” da savunuldu.
Fezlekede, AİHM’nin ifade özgürlüğüyle ilgili kararları sıralandıktan sonra Doğu Perinçek’in açtığı davada verdiği, “Ermeni soykırımı yoktur” açıklamasının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna yönelik kararı hatırlatıldı.
Devlet zan altında kalmış
HDP MYK tarafından yapılan açıklamanın “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini tarih önünde zan altına bırakan açıklamalardır” iddiasında bulunan savcılık fezlekesinde şu ifadeler yer verdi:
TC’de milletvekili olan bir kişinin, vekili olduğu milletin menfaatlerine aykırı çalışmalar yapması, söz ve beyanlarda bulunması düşünülemez. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ve kanunlarına göre kurulan ve faaliyetlerde bulunan bir siyasi partinin mensuplarının bu kapsamda Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin menfaatlerinin aleyhine çalışmalar yapmasını hukuk düzeni korumaz. Bu kapsamda, bildirideki açıklamaların Türk milletinin milli menfaatlerine ve tarihi gerçeklere aykırı olduğu açıktır.
Yasaya göre 301. maddeden açılacak soruşturmalar izne tabi olduğundan Adalet Bakanı’nın izin vermesi halinde, HDP MYK üyesi 26 kişi hakkında “Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağıladıkları” gerekçesiyle soruşturma yürütülecek.