Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleştirilen askeri darbeye karşı eylemler devam ediyor. Dün (28 Şubat) darbeye karşı eylemlere bugüne kadar en kitlesel katılımın olduğu günlerden biri oldu.
Başkent Yangon ile Mandalay ve Bago şehirlerinde gerçekleştirilen eylemlere on binlerce kişi katılırken, Kuzey’deki Kachin Eyaletinden, Güney’deki Tanintharyi’ye, batıda Chin eyaletinden doğuda Shan’a kadar ülke çapında hemen hemen her yerde eylemler düzenlendi.
Ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı eylemlere kolluk kuvvetleri biber gazı, ses bombası ve plastik merminin yanı sıra gerçek mermilerle saldırdı. Saldırılarda ülke genelinde en az 16 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Eylemlerde yüzlerce kişi de gözaltına alındı ve yaralandı.
Yangon’da en az dört, Mandalay’da iki kişinin, Tanintharyi Bölgesi’nin başkenti Dawei’de üç kişinin. Tanintharyi Bölgesi’ndeki Myeik’te dört, Bago’da iki ve Magway Bölgesi’ndeki Pakokku’da bir kişinin öldürüldüğü doğrulanırken, yaşamını yitirenlerin sayısının daha da yüksek olabileceği bildiriliyor.
Eylemlere yönelik yoğun saldırılara rağmen dün Myanmar’ın bir çok noktasında düzenlenen eylemlere yüz binlerce kişi katıldı. Eylemciler polis saldırılarına barikat kurarak direndi. Eylemlerde metal kalkanlar taşıyan ve kask taşıyan eylemciler barikatlarda uzun süre direndi.
Polisin bazı noktalarda direniş karşısında geri çekilmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
Eylemlere yönelik yoğun saldırılara rağmen dün Myanmar’ın bir çok noktasında düzenlenen eylemlere yüz binlerce kişi katıldı. Eylemciler polis saldırılarına barikat kurarak direniyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani, şiddeti “şiddetle kınadı” ve orduya “barışçıl göstericilere karşı güç kullanımını derhal durdurma” çağrısında bulundu.
Myanmar ordusu tarafından 8 Kasım 2020 gerçekleşen seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle, 1 Şubat’ta darbe gerçekleştirilmiş ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan edilmişti.