DünyaEmek

Endonezya: İşçiler hakları için direniyor

Endonezya'daki işçiler var olan haklarını da yok edecek yasa düzenlemesine karşı direniyor

Endonezya’daki işçiler, hükümetin bu hafta onayladığı ve “omnibüs” olarak bilinen, işçi haklarını tırpanlayacak ve çevreye zarar verecek olan çok yönlü iş yasasının kabul edilmesine karşı sokağa çıktılar.

İşçi sendikalarının da dahil olduğu 15 farklı yapının bir araya gelmesiyle oluşturulan koalisyon, söz konusu yasayı kınayarak, işçileri 3 günlük ulusal greve katılmaya çağırdı.

32 Sendikayı temsil eden Endonezya Sendikalar Konfederasyonu (KSPI), yaklaşık 2 milyon işçinin Salı gününden itibaren birkaç gün boyunca çeşitli şehirlerde toplu miting ve grevlere katılacağını söyledi.

KSPI Başkanı Said Iqbal, yeni yasanın; kıdem tazminatını düşürmek, yabancı işçiler için uygulanan kısıtlamaları kaldırmak, dış kaynak kullanımını artırmak ve aylık ücretleri saatlik ücrete dönüştürmek de dahil olmak üzere işçilere zarar vereceğini belirten bir açıklama yaptı.

Sendikaların yanı sıra Endonezya’nın en büyük İslami örgütü Nahdlatul Ulama (NU) da yasaya karşı olduklarını dile getirdi. NU’nun lideri KH Said Aqil Siroj, bunun yalnızca kapitalistlere, yatırımcılara ve holdinglere fayda sağlayacağını ve sıradan insanları “ayaklar altına alacağını” söyledi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), tasarının ücretleri düşüreceğini, hastalık izinlerini ve sosyal hakları ortadan kaldıracağını ve iş güvenliğini baltalayacağını söyledi.

ITUC Genel Başkanı, “Endonezya, diğer ülkeler gibi, Covid-19 salgınının yıkımıyla karşı karşıya kalırken, hükümet insanların hayatlarını daha da istikrarsızlaştırmaya ve geçim kaynaklarını mahvetmeye çalışacak, böylece yabancı şirketler ülkeden zenginlik elde edebilecek” dedi.

Hafta başından beri büyük fabrikaların bulunduğu Cakarta, Tangerang, Bekasi gibi büyük şehirlerin yanı sıra Sumatra ve Sulawesi adalarının da arasında olduğu birçok noktada protesto gösterileri yapıldı.

Çarşamba günü, aralarında işçiler, lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 3 binden fazla protestocu, ağır korunan parlamento binasına ulaşmaya çalıştı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdığı protestocular bazı yolları trafiğe kapattılar ve polisle çatıştılar. Taş ve molotof kullanılan gösterilerde protestocular parlamento binasının kapısını kırdılar.

3 Gündür devam eden ve binlerce kişinin katıldığı gösterilerde 400’den fazla kişi gözaltına alındı ve 1 kişi ise hayatını kaybetti. (Kaynak: İsyandan.org)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu