Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Koruma Kurulu, Tunceli Valiliği tarafından organize edilen rafting şampiyonasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Dersim’in Anadolu’da görülen üç ayrı fitocoğrafik (bitki coğrafyası) olduğu ve bölgenin bitki çeşitliliğini en belirgin olarak bir arada barındırdığı, yapılan bilimsel çalışmalara göre, Türkiye’de 13 binin üzerinde bitki tür çeşitliliğinin mevcut olduğu, bunlardan 3 binden fazla endemik olduğu, Dersim florasında ise toplam bin 600 bitkiden 293 tanesinin endemik olduğu ifade edilerek ekolojik zenginliğin sosyo-kültürel zenginliğin en önemli parçası olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “Doğanın talanı ve tahribi toplumların tahribini beraberinde getirir. Mevcut zengin bitkisel çeşitliliğimiz özellikle geofitler ve gıda olarak tüketilen doğal bitkiler, ticarete konu edilmek amacıyla popülasyonun varlığının devamını tehlikeye sokacak miktarlarda toplanarak tahrip edilmemelidir. Dersim’in çeşitliliğini korumak için bu tür toplayıcılık faaliyetlerine izin verilmemeli, duyarlı olunmalıdır” sözlerine yer verildi.
“Dersim coğrafyası bırakın kendi halinde yaşasın”
Açıklamada, valiliğin Dersim’i yok edecek adımları attığı, Vali Tuncay Sonel’in başlattığı ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği , “Tunceli Doğa Sporları Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi”nin doğal yaşamı yok edeceğine dikkat çekildi.
Açıklamada, Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin sermaye birikim yolunu açacağı ifade edilerek, şunlara dikkat çekildi:
“Türkiye’de doğal yaşam alanları maden, enerji, turizm gibi nedenlerle adeta bitirildi. Geriye kalan bir iki bölgeden biri olan Dersim coğrafyası bırakın kendi halinde yaşasın. Valiliğin bu coğrafyaya yönelik olarak hayal ettikleri gerçekleştiğinde Dersim artık Dersim olmayacak, olsa olsa Tunceli olacaktır. Munzur’u piyasaya satmaya kalkanlara da, bastırıp parayı satın alacağını sananlara da sözümüz odur ki; Munzur Dersimlilerindir ve satılık değildir!”