18 Mayıs vesilesiyle birer açıklama yapan MKP, DKP/Birlik ve PKK komünist önder İbrahim Kaypakkaya ve 18 Mayıs şehitlerini andı. Açıklamada 18 Mayıs şehitlerinin direniş çizgisine sahip çıkma ve faşizme karşı mücadele çağrıları yapıldı.
“Kızıl Kalkışmanın Komünist Önderi KAYPAKKAYA Yoldaş Ölümsüzdür!”
“Ölümsüzlüğünün 46. yılında partimizin kurucusu Komünist önder İbrahim KAYPAKKAYA yoldaşın anısı önünde saygıyla eğiliyor, O’nun şahsında yaşayan Kızıl destanın tüm şehitlerini anıyor, Parti ve devrim şehitlerini selamlıyoruz!” diyen MKP (MK SB) Kaypakkaya’nın oldaş temsil ettiği tüm değerlerle bir ölümsüzlük destanı olduğuna vurgu yaptı.
“Bu destanı okuyanlar dünden bugüne izini sürüp geleceğe yazarak ölümsüz kılacak Kaypakkaya’nın Komünist mücadelesini, fikirlerini, Kızıl direnişini… Bugün yeniden yeniden doğrulanarak kanıtlanan Komünist çizgisi ve siyasi fikirleri O’nun ölümsüzlüğünün kaynağı olduğu kadar, geleceğe hükmedeceklerinin de temelidirler” diyen MKP, açıklamasının devamında şunlara vurgu yaptı:
“Düşmanın üstün teknoloji maharetiyle en acımasız boyutlarda tırmandırdığı stratejik imha saldırılarına karşın, Kaypakkaya yoldaşın destanı yeni devrimci kahramanlıklar ve direniş destanlarıyla yazılmaya devam edilmekte, ölümsüz anısı yaşatılmaktadır. Parti sekretarya üyemiz Yılmaz KES yoldaş ve aynı dönemde faşist saldırılara göğüs gererek ölümsüzleşen yoldaşlarımız bu kahraman mücadelenin kanıtları, kızıl destanın ölümsüzlük tohumlarıdır…
Bedelsiz mücadele gelişmez, savaşmadan devrim olmaz bilinciyle; Kaypakkaya’dan Yılmaz Kes yoldaşa Kızıl Kalkışma Destanına can veren 600 aşkın ölümsüz parti şehidimizi, dünya ve coğrafyamızda ölümsüzleşen devrim şehitlerini bir kez daha saygıyla anıyor, mücadelelerini selamlıyoruz.”
“Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç: Kaypakkaya’yı Anmak ve Anlamak!”
DKP/Birlik, “Bu mukaddes dava, bugün Kaypakkaya’nın yıldızlara karışışının 47. yılında dimdik ayakta!.. Onu anlamak, onu anlatmak yüreklerini betimsiz sevdalarla doldurmuş olanların işidir. Onu anlamak, ‘71 kopuşunu, Mahirleri, Denizleri anlamaktır” dedi ve onların dönemin revizyonist-reformist solculuğuna kazan kaldıran cüretin, gençliğin, arayışın önderleri olduğuna vurgu yaptı.
“İbrahim yoldaş, kuşkusuz bu kopuş yıllarına kendi rengiyle damgasını vurdu. Akıntıya karşı kürek çekmek şöyle dursun, o akıntının yönünü değiştirdi.
Resmi ideolojiyi reddettiği gibi onu bir bütünen teşhire koyuldu. Aydınlanmacı Kemalist ideolojinin Türkiye burjuvazisinin ideolojisi olduğu tahlilini yaptı. Ve Kemalist ideolojiye cepheden savaş açtı. Bu anlamda yapılan sömürü ve katliamların yakasını bırakmadı. Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını savunması, Kürt sorununa yaklaşımı onu düşman nezdinde yokedilmesi gerekenler listesinin en başına taşıdı” diyerek açıklamasını sürdüren DKP/Birlik, açıklamasını “Faşizme karşı birleşik devrimin örülmesinin olmazsa olmaz olduğu şu günlerde Mayıs Ayı ölümsüzlerinin izini sürmeyi bir görev ve onur biliriz.
Biz Komünarlar, Ya bir yol bulmalı, ya bir yol açmalı diyen kopuş devriminin kopuş devrimcilerinin ardılıyız. Bu sorumlulukla, çıkışın en nadide izlerini tarihimize nakşeden Mahir’i, Deniz’i, İbo’yu anmak ve anlamak onurdur” sözleriyle sonlandırdı.
“Şehitlerimizin Bize Gösterdiği Doğru Yolda Yürümeye Devam Edeceğiz”
PKK Merkez Komitesi yaptığı açıklamada “Kürt halkı ve Özgürlük Hareketi olarak 43’üncü Şehitler Gününü ve Şehitler Ayını yaşıyoruz. Önder Abdullah Öcalan’ın ‘Benim gizli ruhum gibiydi’ dediği büyük devrimci Haki Karer yoldaşın 18 Mayıs 1977 tarihinde Antep’te TC kontrgerillası tarafından alçakça katledilişi üzerinden 42 yıl geçti. Bu 42 yıl boyunca Kürdistan’da özgürlük adına her şey Haki Karer’in anısına bağlılık temelinde yapıldı. Şehadetinin 42’nci yıldönümünde Büyük Devrimci Haki Karer yoldaşı ve şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Kırk üçüncü şehitler yılında amaçlarını başarma ve anılarını yaşatma mücadelemizi çok daha güçlü bir biçimde geliştireceğimizi belirtiyoruz.
Yine 18 Mayıs, 12 Mart 1971 askeri-faşist darbesine karşı gelişen devrimci direnişin önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın 1973 yılında Diyarbakır’da işkencede katledilişinin de yıldönümü oluyor. Şehadetinin 46’ıncı yıldönümünde TKP-ML Önderi İbrahim Kaypakkaya’yı ve şahsında tüm Türkiye devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Anılarını Halkların Birleşik Devrim Hareketinde yaşatıyor ve amaçlarını birleşik devrim mücadelemizde başarıyoruz.
Önder Abdullah Öcalan öncülüğündeki Kürdistan Özgürlük Devriminin, Büyük Devrimci Önderler Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya anısına başlatıldığını ve büyük enternasyonalist devrimci Haki Karer’in anısının örgütlenmesi ve eylemli kılınması olduğunu çok iyi biliyoruz. Haki Karer’in anısına sahip çıkma temelinde her Mayıs ayı tarihi direnişlerin geliştirildiği ve büyük şehitlerin verildiği bir ay oluyor. Haki Karer yoldaşın şehadetinin daha birinci yıldönümünde 19 Mayıs 1978 günü Hilvan’da Halil Çavgun yoldaşın şehadeti ile başlayan bu süreç, zindanda, dağda ve serhildanda devam ederek bugüne kadar geliyor.
Bu temelde şehadetinin 41’inci yıldönümünde Hilvan gençliğinin ve halkının önderi Halil Çavgun yoldaşı, şehadetlerinin 22’nci yıldönümünde 16 Mayıs 1997 Hewlêr katliamının şehitleri Salih, Hêlîn ve Ozan yoldaşlar öncülüğündeki 34 şehit yoldaşı, şehadetlerinin 37’inci yıldönümünde 17 Mayıs 1982 zindan direniş şehitleri Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık ve Mahmut Zengin Yoldaşları, 21 Mayıs 1985 tarihinde Urfa’nın Bozova ilçesinde şehit düşen gerilla komutanı Sabri Gözübüyük yoldaşı, 25 Mayıs 1988 tarihinde Şemdinli’de şehit düşen PKK Merkez Komite üyesi Ahmet Kesip yoldaşı, yine 25 Mayıs 2002 tarihinde şehit düşen Kayseri’nin fedaileri Eriş ve Andok yoldaşları, şahıslarında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, amaçlarını başarma sözümüzü yineliyoruz.
Tüm yoldaşları, halkımızı ve demokratik güçleri şehitler gerçeğini doğru anlamaya, Mayıs ayı boyunca kahraman şehitlerimizi anma etkinlikleri düzenlemeye ve şehitlerimizin anısına özgürlük hamlemizi daha güçlü geliştirmeye çağırıyoruz” dedi.